Újra Havannába menne az egykori amerikai fogoly

Alan Gross úgy érzi, hogy ötéves kubai börtönbüntetése ellenére szívesen visszautazna a szigetországba, hogy a tapasztalatait valami jóra fordítsa. Ügyvédjének erről szóló nyilatkozata meglepte a környezetét, hiszen 2014. decemberében ezrek ünnepelték Gross kiszabadulását.

 

Az amerikai férfit 2009-ben tartóztatták le Kubában államellenes felforgató tevékenység vádjával, és öt év után az amerikai-kubai diplomáciai közeledésnek köszönhetően szabadult. Gross korábban a USAID megbízásával utazgatott Kubába, telekommunikációs eszközöket szállított oda. Az egyre gyakoribb utak és egyre nagyobb csomagjai felkeltették a kubai hatóságok gyanúját. A tárgyalásán Kubában olyan tiltott  kommunikációs eszközök terjesztésével vádolták, amelyek célja a kubai rendszer gyengítése volt – szólt az ellene felhozott vád. A férfi ezért 15 év börtönbüntetést kapott.

Gross az ügyvédje, Scott Gilbert szerint persze nem a kubai börtönbe szeretne visszatérni, hanem a két ország közötti kapcsolatok fejlődését segítené. Amikor a kubai hatóságokkal védence ügyében folytatott  tárgyalásokat az ügyvéd, akkor meggyőződhetett arról, hogy a kubaiak nem viszonyulnak ellenségesen Alan Grosshoz. Mint mondta, meggyőződése szerint a szigetországban szívesen látják majd az új szerepkörben megjelenő egykori amerikai politikai foglyot. Minden esetre Gross még nem vette meg a Havannába szóló repülőjegyét…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez