Kemény büntetést ígért Medvegyev a Nemzetközi Űrállomás problémái miatt

Hajtóműhiba miatt nem sikerült elsőre módosítani a Nemzetközi Űrállomás keringési pályáját néhány nappal ezelőtt – közölte kedden a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal. Szombat reggel nem sikerült beindítani a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolt teherűrhajó hajtóműveit. A nyolc hajtóműből egy nem működött. A hiba részévé vált annak a kudarcsorozatnak, amely miatt hétvégén különbizottságot hoztak létre Moszkvában.

A második kísérlet hétfőre virradóra volt, akkor az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz M-26M teherűrhajó segítségével végül sikerült módosítani a keringési pályát, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az űrállomáson tartózkodó hat űrhajósból három június elején visszatérjen a Földre.

“A Nemzetközi Űrállomás telemetrikus adatainak elemzése lehetővé tette a baleset okának megállapítását. A Progressz űrhajó nyolc hajtóműve közül az egyik nem működött” – mondta a Roszkoszmosz egyik illetékese az Interfax orosz hírügynökség szerint.

A számítógépek azonnal leállították a műveletet. Május 18-án próbálják meg újra, ezúttal mellőzve a hibás hajtóművet – tette hozzá a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A sorozatos űrkudarcok miatt a hétvégén különbizottságot hoztak létre Oroszországban. Dmitrij Medvegyev kormányfő alig hat napot adott a felelősök és az okok megállapítására. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a felelősöknek a saját zsebükből kell megtéríteniük a károkat.

Ugyancsak szombaton egy Proton típusú orosz űrrakéta egy mexikói távközlési műholdat állított volna föld körüli pályára, de a rakéta utolsó fokozata nem sokkal a felbocsátás után a műholddal együtt visszazuhant, és megsemmisült a Föld légkörében.

Előzőleg, április végén egy Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt egy Progressz M-27M típusú orosz teherűrhajó nem jutott el a kijelölt pályára, ahonnan tovább kellett volna haladnia a Nemzetközi Űrállomásra, és végül a rakományával együtt megsemmisült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez