Vőlegényt keresek a fiamnak!

Ezt közölte egy indiai anya a házassági hirdetések rovatában. India egyik vezető meleg aktivistájaként a fiú nagyon büszke a mamájára.

India első meleg házassági hirdetése csupán annyiban különbözik a többitől, hogy valaki a fiának keres vőlegényt. A mélységesen konzervatív indiai társadalomban a homoszexuális kapcsolat egyáltalán nem elfogadott. A Legfelső Bíróság csak 2013-ban hozta meg döntését arról, hogy a meleg kapcsolat immár nem bűncselekmény. A meleg szervezetek ugyan üdvözölték ezt a határozatot, mely döntő fordulat India jogrendjében, de azt hangsúlyozzák, hogy a gyakorlatban elég kevés változott. A helyi rendőrség általában éppoly brutálisan lép fel, mint korábban.

Azért mégis csak változik a közhangulat: 1999-ben volt az első Gay Pride tüntetés Kolkataban /a régi Calcutta/. Akkor csak pár tucatnyian mertek részt venni rajta a 15 milliós nagyvárosban. Ma már nagy tüntetések vannak: Gay Pride menet nemcsak Kolkataban indul, de Delhiben és Mumbaiban is.

A melegházasság ennek ellenére még nagyon messze van Indiában. A mostani első meleg hirdetés esetében is fontos szempont volt, hogy nem akárki keresi társát: India egyik vezető meleg aktivistája, aki a legfelső kasztból, a brahminok közül származik. Bár a kasztrendszer régen megszűnt Indiában, de a közvélemény szemében egy brahmin ma is kivételes embernek számít. Még akár meleg is lehet.

Kép: Melegfelvonulás Mumbaiban, 2015.01.31. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez