Tényleg a Coca-Cola a vízhiány okozója?

Indiában, Váránaszi városában a lakosok a Coca-Colát teszik felelőssé a vízhiányért. A cég ugyanis ugyanazt a felszín alatti vízforrást használja, mint ők.

Helyi vezetők követelik, hogy a Coca-Cola palackozó üzemének tiltsák meg a föld alatti vízforrások használatát, mivel az vezetett a térségben a vízhiányhoz – derül ki egy környezetvédelmi csoport cikkéből.

A környező falvak már 1999 óta küzdenek a vízhiánnyal, a gyár akkor kezdte meg a működését. „Egyértelmű, hogy a Coca-Colát nem látják szívesen a helyiek. Itt az ideje, hogy a cég összecsomagoljon és eltűnjön onnan” – mondta Amit Srivastava, a kaliforniai székhelyű India Erőforrás Központ vezetője, aki támogatja a falusiakat.

„A Coca-Cola nagyon szép képet fest magáról nemzetközileg, a víz felelős felhasználójának mutatja magát, de a valóság az, hogy kihasználja a felszín alatti forrásokat a szegény emberek, nők és gyerekek, a mezőgazdasági termelők és az állatállomány rovására – így ezek kénytelenek kevesebb vízzel élni.”

Srivastava szerint 18 falu tanácsa együttesen arra szólítja fel a hatóságokat, hogy tiltsák be a cég számára a talajvíz felhasználását.

A központi felszín alatti vizekért felelős tanács azonban jelezte, hogy a készletek kimerülése előtt csekély az esély erre. És az sem egyértelmű, hogy a talajvíz az érintett területeken valóban a Coca- Cola vízhasználata miatt kevés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez