Átkelés a demilitarizált zónán

Egy átlag embernek tilos belépnie az Észak-és Dél-Korea között húzódó úgynevezett demilitarizált zónán. Kivételesem most az északi és déli kormány is engedélyt adott békeaktivista nők delegációjának, hogy egy vasárnapon felvonuljanak a határon.

Az Észak-Korea és Dél-Korea közötti koreai demilitarizált övezetet (DMZ) a koreai háborút lezáró 1953-as fegyverszünet után lett fegyvermentes terület.

Miután egy Észak-Koreából érkező busz belépett a zónába, mindegy 15 különböző országból érkezett, 30 fős női csoport vonult végig a határvonalon, ami egy szigorúan tiltott területnek számít. Az aktivisták 5 napot töltöttek Északon, ahol -ahogy elmondták- nőket érintő, emberi jogi kérdésekről, illetve a megosztott félsziget feszültségeinek békés megoldásainak lehetőségéről tárgyaltak a házigazdákkal. A hölgyek között két Nobel Béke-díjas is volt: Mairead Maguire és Leymah Gbowee.

Az amerikai feminista mozgalmak ikonja, Gloria Steinem is a delegációban résztvevője volt. Az újságíróknak azt mondta: látogatásuk során nyíltan beszélgettek észak-koreai nőkkel a fenti kérdésekről.

Tudom, hogy igazi emberi kapcsolatot építettünk ki az észak-koreai nőkkel. Körbeültünk és emberi történeteket meséltünk egymásnak”- mondta.

Steinem hozzátette, hogy a mesterséges gátnak, ami a két Koreát megosztja, és elválasztja egymástól az embereket, le kell omlania. Ehhez a két Koreának alá kell írnia a békeszerződést, hogy hivatalosan is vége legyen a háborúnak, hiszen jelenleg csak tűzszüneti megállapodás van érvényben.

Dél-Korea támogatói, valamint a békeaktivisták megmozdulásának ellenzői a DMZ kapuin kívül várakoztak. Az ellenzők szerint a delegáció figyelmen kívül hagy számos olyan problémát, amire az Egyesült Nemzetek Szövetsége, és más emberi jogi szervezetek számtalanszor hívták már fel a figyelmet.

Egy nő azt mondta, hogy Phenjan beleegyezett, hogy a írnak egy nyilatkozatot az emberi jogi szervezetek tiszteletének jeléül.


Egy 78 éves tüntető, a dél-koreai Nemzeti Újraegyesítő Tanács egykori főigazgatója, Lee Dong-bok a csoportok „hasznos idiótáknak” nevezte.

Ők valójában segítenek megteremteni a hamis látszatát annak, hogy Észak-Koreát érdeklik ezek a kérdések. Valójában ez nem igaz”- mondta.

Dél-Koreában egy szintén női delegáció szimpóziumot készül tartani arról, hogy látogatást tesznek e Észak-Koreában.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez