Keserű kilátások – Kávé nélkül marad a világ?

A veszélyt már jelezték a tudósok, a megoldással még adósok. A közkedvelt Arabica kávé termőterületei bajban vannak. A világ kávéfogyasztása napi 2 milliárd csészényi, vagyis a tété nem kicsi.

Amit ma megihatunk, holnap talán nem kerülhet az asztalunkra: a szokásos kávéinknak búcsút mondhatunk a különböző növénybetegségek és az időjárási feltételek változásai miatt. Most már azt is tudják a kutatók és a termesztéssel foglalkozó vállalkozások üzletemberei, hogy a veszélyre gyors és hatékony válasz nem nagyon adható, a biológia ellentmond az emberi beavatkozásnak. A Britannia Royal Botanic Gardens szakemberei számítógépes modellezéssel kiszámították, hogy a környezeti változások milyen – negatív – hatással lehetnek az Arabica fajtára, illetve annak vadon élő megfelelőire. Azt állapították meg, hogy ha nem tesz semmit az ember a következő 20 évben, akkor a század végére akár ki is halhat a vad Arabica a természetes élőhelyén, azaz Etiópia déli részén, a Rift-völgyben, Dél-Szudánban, a Boma-fennsíkon.

Az őshonos fajta alapvetően befolyásolhatja a kereskedelmi fajtákat. A BBC a biológiai kutatások értelmét a legköznapibb módon is meghatározta, azt, hogy jelenleg napi két milliárd csésze kávét fogyaszt a világ. Ehhez 25 millió családnak kell dolgoznia az ültetvényeken, a kávéfeldolgozás vállalkozásaiban. Az utóbbi 15 évben a fogyasztás rakétatempóban nőtt, 43 százalékkal több kávé folyt le a torkunkon. Az Arabica – melynek helyzetét, jövőjét, esetleges kipusztulását vizsgálták a brit tudósok – nem az egyedüli, hiszen 124 további kávéfajtát ismernek a természettudósok, de lényegében csak az Arabica és a Robusta az, amelyikből az általunk ma fogyasztott fekete készül. Az utóbbi képviseli a termelés 30 százalékát, de elsősorban instant kávéként kerül a fogyasztókhoz. Meghatározó mennyiségű és közkedvelt minőségű kávéként a másikat, az Arabicát jegyzi a világ.  Napjainkban már intenzíven keresik a megoldást a jövő kávéja érdekében, egyelőre a hibrid megoldásoknak, vélhetően a vadon élő fajták „bekapcsolásának” lehet esélyük. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez