„Nem kacsa a klímaváltozás”

Az Egyesült Államok szenátusa szó szerint erről a kijelentésről szavazott. Az állítást egy demokrata szenátor terjesztette elő, kihasználva a Keystone XL csővezeték megépítésének jóváhagyásáról szóló felsőházi vitát.

A kardinális politikai állásfoglalást Sheldon Whitehouse szenátor kiegészítésként csempészte bele a Keystone XL engedélyezéséhez kapcsolódó törvénytervezetbe. A Szenátus 98-1 arányban szavazta meg a tudományos tényt, mely szerint a klímaváltozás valóban létező folyamat, és nem kitaláció. Nemmel egyedül Mississippi szenátora, Roger Wicker szavazott.

Némileg meglepő, hogy még az éghajlatváltozást vizsgáló tudományterület legnagyobb ellenzője James Inhofe is „igennel” szavazott. A többi republikánus szintén nem tagadta az állítás igazságtartalmát, beleértve az elnökjelöltségre esélyes Ted Cruzt, Rand Pault, és Marco Rubiót.

A demokraták és a republikánusok közötti éles ellentmondás egyik központi témáját ezután tovább boncolgatták. Egy másik demokrata szenátor továbbment és újabb kiegészítést javasolt: „A klímaváltozás létező jelenség a Földön, és az emberiség jelentős mértékben felelős a folyamatért.” Bár néhány republikánus szenátor ezt is igaznak vélte, a szükséges 60 szavazat nem lett meg az elfogadásához. Lisa Murkowski szenátor szerint a „jelentős mértékben” kifejezés elég volt ahhoz, hogy leszavazza a kiegészítést.

Bernie Sanders szenátor, aki a szénalapú energiáról a megújuló energiaforrásokra való áttérés szószólója előrelépésként tekint néhány republikánus törvényhozó megnyilvánulására. Szerinte a következő hónapokban egyre többen fogják elfogadni a tudományos tényt. Whitehouse, aki a vitát elindító törvény-kiegészítést benyújtotta, így nyilatkozott: „Ahogy az élet más területein, ebben az esetben is a probléma beismerésével kezdődik minden.”

A klímaváltozás fontosságát Barack Obama elnök is kiemelte évértékelő beszédében. Utalt a republikánusok kedvenc mondatára is, amit kibúvóként szoktak használni a témával kapcsolatban: „Sokszor hallom azoktól, akik a [klímaváltozást igazoló] bizonyítékokat semmibe veszik, hogy ők nem tudósok, nem rendelkeznek elég információval az ügyben. Nos, én sem vagyok tudós. De hallgassanak ide: nagyon sok kiváló tudóst ismerek a NASA-nál, a Nemzeti Éghajlati Adatközpontnál, vagy a nagyszerű egyetemeinken.”

Fotó: Europress/Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez