Iszonyatosan meleg van Egyiptomban

A Rejtő Jenő regényeiből ismert számum, azaz homokvihar is társult Egyiptomban ahhoz a közel 50 Celsius-fokos kánikulához, amelyet a szomszédos Líbiába és Szudánba is átnyúló Nyugati-sivatagból fújó szelek okoztak május 27-én.

Az egyébként hőséghez szokott egyiptomiakat megviselte a harmadik napja tartó forróság, amely a hőmérők higanyszálát jóval az évnek ebben a szakaszában megszokott szint fölé hajtotta. A hatóságok óva intették az embereket attól, hogy a napra menjenek, jóllehet a fővárosban, Kairóban árnyékban is 46 Celsius-fokot mértek – közölte az MTI.

A legmelegebb a sivatagos észak-afrikai ország középső részén található ed-Dáhla oázisban volt, ahol 49 Celsius-fokot mértek.

A magyarországi össznépesség többszörösét tömörítő – egyes források szerint az agglomerációval együtt 40 milliós – fővárosban a hőség mellett az eget is besötétítő homokfüggönnyel is küszködtek az emberek. Aki tehette, otthon maradt, de az apró szemcséknek a zárt ablakok és erkélyajtók sem tudták útjukat állni.

A hőhullám május 27-én érte el a csúcspontját, mára, azaz május 28-ára akár tíz Celsius-fokot is zuhanhat az átlaghőmérséklet.

A villamosipari és energiaügyi minisztérium már május 26-án vészhelyzetet hirdetett az áram előállításával, szállításával és elosztásával foglalkozó cégek számára, megfigyelők szerint azonban az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is egész napos áramkimaradásokkal lehet majd számolni. Kairó egyes környékein megszokottnak számít, hogy naponta akár több órára is megszűnik az áramszolgáltatás a nyári hónapokban.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez