Miért éppen Afrika?- Elindult a Tudástár (videóval)

Magyarország, Budapest – Tudta, hogy magyarok is harcoltak az angol-búr háborúban, persze a búrok oldalán, hogy már 1816-ban megjelent a legendás Mungo Park könyve magyarul, hogy egy Egyiptomban dolgozó magyar mérnök írta meg a múlt század egyik meghatározó könyvét a sivatag életéről? Pedig ez mind igaz, és még sok más érdekes, sőt néha meghökkentő adatra bukkanhatunk, ha csak úgy elkezdünk böngészni a www.afrikatudastar.hu oldalon.

Birenaczky Szilárd, az ötlet atyja, Afrika egyik legjobb magyar ismerője az AfriPORT-nak elmondta: amikor a munkába belekezdett, még őt magát is meglepte, hogy annak ellenére, hogy nem voltak gyarmataink, nagy expedícióink, milyen sok magyar foglalkozott Afrikával, írt róla könyvet, cikket. Összegyűjtésük évtizedek munkájába telt – közzétételüket pedig az Afrikai-Magyar Egyesület segítsége tette lehetővé. Az egyesület elnöke, Balogh Sándor hozzátette, ez a tudás nem csak a múlt megismerését segíti – szüksége lehet rá annak is, aki utazni,  vagy akár üzletet kötni indul Afrikába. A nemes hagyomány pedig a válság, a kutatás és könyvkiadás gazdasági nehézségei ellenére sem tört meg. A legékesebb bizonyíték erre, hogy szerdán este az Afrika Tudástár ünnepélyes megnyitása alkalmából majd egy tucat, a kontinenssel foglalkozó, nemrég megjelent könyv szerzője gyűlt össze az Alexandra Könyvesház Lotz-termében. A művek között van – a teljesség igénye nélkül – terjedelmes tudományos igényű szakmunka (Erdősi Ferenc: Afrika közlekedése), van könnyed, de elgondolkodtató önéletírás (Kembe Sorel: Gulyásleves négercsókkal), van a napjaink Afrikájának ellentmondásait bemutató kalandos történet (Balogh Sándor – Bernát János: Lesotho aranya), sőt mesegyűjtemény is Mhagama Péter tollából. A moderátor, Mihályffy Balázs maga is író – Mplio című könyvét a napokban mutatták be. Glied Viktor, az afrikai témájú könyvek legtöbbjét jegyző Publikon kiadó vezetője elmondta, 2006-ban, amikor elhatározták, hogy ezzel fognak foglalkozni, maguk is bizonytalanok voltak abban, hogy a magyar piacon megélhet-e egy afrikai témákkal foglalkozó kiadó – mára bebizonyosodott, igen. Az este zárásaként Fodor Erika a Külügyminisztérium főosztályvezetője, és Bokor Balázs a Budapest Africa Froum főkoordinátora megnyomták az Start gombot, és ezzel mindenki számára hozzáférhetővé tették a tudástárat.

1.A bemutatott könyvek

00bier1 2

2.A közönségtalálkozó helyszíne , az Alexandra Könyvesház Lotz terme

00bier1 3

2.Szilasi Ildikó és Fábry Sándor

00bier1 4

3.Balogh Sándorral az AHU elnökével és szerzőtársával Bernáth Jánossal beszélget a “Kalandtúra vezetője” Mihálffy Balázs

00bier1 5

4.Mihálffy Balázs és Biernaczky Szilárd az Afrika Tudástár projektigazgatója

 

{youtube}andFEwQ1_OE{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez