Több tízezren menekültek el Észak-Maliból

60 ezer ember hagyta el az otthonát a kiújuló harcok miatt Észak-Maliban – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR).

Egyre aggasztóbb a helyzet Mali északi régiójában, ahol az eltelt hetekben ismét komoly fegyveres összecsapásokra került sor a lázadók és kormányerők, illetve a békefenntartók között. Az UNHCR jelezte, hogy a viszály miatt egyre több civil hagyja el otthonát. Sokan ugyanis attól félnek, hogy megismétlődnek a 2011-12-es események, amikor a tuareg szeparatisták és a radikális iszlamisták lerohanták és megszállták a régiót. A menekültek döntő többsége Timbuktu környékéről származik. Itt voltak a leghevesebb harcok a szemben álló felek között. A menekültek egy része a szomszédos országokba, Burkina Fasóba, Mauritániába és Nigerbe menekült, de sokan Mali déli régiójában húzták meg magukat, ahol jóval nagyobb biztonságban vannak, mint északon. Az UNHCR azonban jelezte, hogy sok menekült a sivatagban tengődik és a mostani menekülthullám következményeként már több mint 100 ezer földönfutóvá vált ember van az országban.

A bamakói kormány május 15-én fogadta el a béke megállapodás feltételeit, amit eddig csak néhány szövetséges északi fegyveres csoport hagyott jóvá. A tuareg milíciákat  tömörítő CMA nem írta alá a dokumentumot. A tuaregek ugyanis nagyobb függetlenséget és autonómiát szeretnének, de az ország jövőjével kapcsolatban már eltérő álláspontokat képviselnek, ami  nehezíti a velük folytatott tárgyalásokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez