Kongó kiállítás nyílt Érden

Magyarország, Érd – Élénk érdeklődés mellett nyílt meg a Kongó, Torday Emil nyomában című kiállítás a Magyar Földrajzi Múzeumban. A  Africa Forumhoz kapcsolódó rendezvényt Bokor Balázs nagykövet, Segesdi János,alpolgármester és  Dr. Kubassek János, a múzeum igazgatója nyitotta meg. Az Afrikai-Magyar Egyesület és az alkotók képviseletében Szilasi Ildikó Hermina Afrika-kutató, a projekt főszervezője tartott tárlatvezetést.

A kiállítás, amely a 2009-ben megvalósult Torday-Kongó emlékexpedíció ismeret- és élményanyagát dolgozza fel szövegben, képen, filmen és néprajzi tárgyak formájában, Pécs, Debrecen, majd Kinshasa után került vissza újra Pest megyébe, ezúttal Érd városába. Az Afrikai-Magyar Egyesület és más cégek, magánszemélyek támogatásával megvalósult expedíció alkotói: Charles Ngwabwanyi Kunda kongói antropológus, Lóránt Attila fotográfus, Reisinger Dávid operatőr és Szilasi Ildikó Hermina antropológus, az expedíció főszervezője abból a célból tettek meg 6000 km-t Kongóban földön, vízen és levegőben, hogy Torday Emil kongói munkásságát bemutassák, valamint, hogy a jelen, és a 20. század eleji Kongót összevessék. Ezt az összehasonlítást hivatott bemutatni a kiállítás.

Megnyitó beszédében Bokor Balázs nagykövet, a Budapest Africa Forum koordinátora az afrikai kontinens lehetőségeit és kitörési pontjait hangsúlyozta, megemlítve a kulturális mezsgye fontos szerepét, valamint az egykori magyar Afrika-kutatók munkásságát ebben.

Segesdi János, Érd alpolgármestere izgalmasnak találta, hogy  a 2009-es Torday-Kongó Expedíció kutató csapata mit ragadott ki a jelen Kongójából, hogy a ma Kongójának mozzanatait Torday Kongója mellé tegyék. Mit találtak fontosnak Torday munkásságából, milyen tárgyakat hoztak el és miért, milyen pillanatokat örökítettek meg, és milyen célzattal.

Dr. Kubassek János Izgató méltatta az expedíció munkáját, hogy nem kis rizikót vállalva olyan messzi tájakat kerestek fel Torday nyomán belső-Kongóban, ahol európaiak máig ritkán fordulnak meg. Kiemelte, hogy Torday nemcsak az Akalonga-fok azonosításában és részletes etnográfiai leírásaival, 2600 körüli fotográfiájával és többezres tárgygyűjteményével alkotott nagyot, de művei, publikációi máig alapműnek számítanak a Kongó- kutatók számára.

Szilasi Ildikó Hermina a tárlatvezetést személyes történetekkel megfűszerezve tartotta meg. Külön kiemelte a pende maszkokat tartalmazó kunyhó installációt, a Reisinger Dávid által készített négy darab 5 -5 perces rövidfilmet, és Lóránt Attila ikonikus fotográfiáját, amelyen az a pillanat látható, amikor az expedíció számára szemétként hátrahagyott üres ásványvizes üveget a helyiek ’begyűjtik’, hiszen az a leleményes kongói emberek szemében még sok mindenre használható: víz vagy petróleum tárolására, tölcsérnek vagy akár csali tartónak is.

A kiállításra június 30-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között. A belépés díjtalan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez