USA: republikánus képviselők a kubai nyitás ellen

Az amerikai képviselőház egyik, többségében republikánus kubai származású amerikai képvselőkből álló bizottsága olyan törvénytervezetet fogalmazott meg, amely megtiltaná az Obama kormánynak, hogy pénzt költsön egy havannai amerikai nagykövetség felállítására. 

 

A tervezet megtiltaná, hogy az Obama kormány bármilyen forrásból pénzt adjon ki egy Havannában felállítandó amerikai külképviselet  létrehozására, és azt is, hogy egy hasonló intézmény működjön az Egyesült Államokban. A kubai eredetű képviselők így válaszoltak arra a decemberben elhangzott Obama-javaslatra, amely helyreállítaná a két ország között fél évszázaddal ezelőtt megszakadt diplmáciai kapcsolatokat. Javasolja továbbá, hogy ne adjanak amerikai vízumot a kubai kormány tagjainak, valamint azoknak, akik a kubai hadseregben szolgáltak. Véleményük szerint egy Castro vezette Kubával nem lehet normalizálni a viszonyt.

Azt követelik, hogy a havannai vezetés többet tegyen az emberi jogok tiszteletben tartásáért a szigetországban, engedjen ki minden politikai foglyot, és tartson amerikai ellenőrzés alatt szabad választásokat. Véleményük szerint csak ezután jöhet szóba bármilyen kapcsolatteremtés.

A képviselőház demokrata oldala szerint a javaslat kizárólag Obama elnök politikájának megtorpedózását szolgálja, semmi reális alapjuk nincs a követeléseknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez