Csalással kapta meg Dél-Afrika Marokkó helyett a foci vb-t?

A brit sajtó az elmúlt években, hónapokban élen járt abban, hogy leleplezze e Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben elburjánzó korrupciót. Most újabb vádakat fogalmaztak meg a szigetország sajtómunkásai.

A brit sajtó nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a 2010-es vb rendezési jogát nem is a Dél-afrikai Köztársaság, hanem Marokkó kapta meg. Ez úgy történhetett meg, hogy a titkos szavazás eredményét a voksok összeszámlálásakor manipulálták. A trükk gyermetegnek tűnhet, de a háttérben komoly pénzmozgások történtek. A britek azt állítják, hogy Marokkó is kenőpénzzel próbált szavazatokat vásárolni, de a dél-afrikaiak a jelek szerint rájuk licitáltak. A hétvégén egyébként először mondta ki egy FIFA-illetékes, a felügyelő bizottságot irányító Domenico Scala, hogy Oroszországtól, illetve Katartól elvehetik a 2018-ban, illetve 2022-ben esedékes vb-t, ha a kiderül, hogy kizárólag a szavazatok megvásárlása révén szerezték meg a rendezési jogot.  Scala gyorsan hozzátette: eddig nem találtak erre egyértelmű bizonyítékokat.

A new yorki korrupció ellenes ügyészség, mely a FIFA botrányt kirobbantotta, vizsgálja azt, hogy miért is kapta meg 2010-ben Oroszország és Katar a világbajnokság megrendezésének a jogát – közölte az amerikai sajtóval az ügyészségnek egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú munkatársa.    Domenico Scala kapott megbízást arra, hogy kidolgozza a FIFA reformját Blatter lemondása után. A cél az, hogy a korrupciós botrányoktól megtépázott szervezet hatékonyan működjön tovább anélkül, hogy a kenőpénzek meghatározó szerepet játszanának ebben. Ha visszavonja a FIFA a 2018-as és 2022-es VB rendezési jogát, akkor még az idén döntenie kell, mert az új helyszínen évekbe telhet, amíg megteremtik a labdarúgó világbajnokság megrendezésének a feltételeit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez