Kongói katonák a brit olajtársaság zsoldjában

42250 dollárt kapott Feruzi őrnagy, aki Afrika legrégibb nemzeti parkja körül irányítja a Kongói DK csapatait. Az őrnagy és emberei szisztematikusan megfélemlítik a Virunga nemzeti park személyzetét és a környék lakóit, akik ellenzik a brit SOCO olajkutatását.

A Virunga park főnöke feljelentette emiatt a brit céget. “Ismeretlen tettesek” emiatt súlyosan megsebesítették. Az incidens tavaly történt, de azóta sem sikerült kivizsgálni: kis sebesítette meg a Virunga park főnökét?! Az előzményekről annyit, hogy a Kongói DK kormánya 2011-ben adott engedélyt több olajtársaságnak, hogy kutatásokat folytasson a Virunga nemzeti parkban, melyet 1925-ben alapítottak az akkori Belga Kongóban. Az UNESCO a Virunga nemzeti parkot a világörökség részének tekinti. A tiltakozások hatására az olajtársaságok többsége-köztük a Total- visszalépett. Egyedül a SOCO folytatta az olajkutatást. Elérte azt, hogy a Kongói DK módosítsa a nemzeti park területét vagyis az olajban gazdag terület védelmét megszüntette. Erről viszont nem értesítette az UNESCO-t, mely az egész Virunga parkot a világörökség részének tekinti.

Ilyen körülmények között tette közzé a Global Witness nevű nemkormányzati szervezet azokat a bankszámla kivonatokat, melyek azt tanúsítják: Burimba Feruzi őrnagy, a Kongói DK tisztje 42250 dollárt kapott a SOCO brit olajcégtől. A leleplezést pontosan a brit-kongói olajvállalkozás közgyűlésének időpontjára időzítették. Az olajvállalat nem tagadja, hogy adott pénzt a kongói hadseregnek a Virunga park környékén dolgozók biztonsága érdekében. Azt azonban cáfolja, hogy a pénzt azért kapta volna az őrnagy és többi társa, hogy megfélemlítse a helyi lakosokat és a nemzeti park személyzetét. A Virunga park őrei korábban azt vallották: 3000 dollárt ígért nekik Feruzi őrnagy, ha befogják a szájukat, és nem beszélnek arról, hogy mit művel a SOCO olajtársaság Afrika legrégibb nemzeti parkjában a Kongói DK-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez