Mi folyik most az indiai-mianmari határon?

Folyamatosan mennek a találgatások Indiában, hogy most mi történik az indiai-mianmari határon: pár nappal ezelőtt ugyanis egy militáns csoport megtámadott egy indiai katonai bázist. Erre Új-Delhi csapaterősítéssel és ellentámadással válaszolt, ami viszont aggodalommal tölti el a szomszédos országokat.

Egyelőre még nagyon kevés információk láttak napvilágot a hadműveletekkel kapcsolatban, az indiai kormány és hadsereg nagyon hallgatag. Nem tudni azt sem,hogy pontosan mekkora erőkkel vesznek részt a militánsok ellen folytatott harcban és azt sem, hogy mekkora anyagi és ember veszteségekkel járnak a harcok. Ráadásul a mianmari kormány egyenesen tagadta, hogy bármiféle közös hadműveletekre került volna a sor a határon, megnövekedett volna indiai katonai jelenlét , vagy Új-Delhit figyelmeztette volna őket egy katonai akcióra.

Az indiai médiában és a közösségi oldalakon természetesen azonnal elkezdődtek a találgatások. Annyi biztos, hogy ezen a héten egy fegyveres csoport ütött rajta a Manipur mellett fekvő indiai katonai bázison. A támadásban mintegy 18 katona vesztette életét és állítólag jelentős hadizsákmányra – főleg kézifegyverekre – tettek szert a militánsok. Legutoljára az 1999-es Kargíl-háborúban – Pakisztán és India között – könyvelhetett el ilyen súlyos veszteségeket az indiai haderő.

Ki áll a háttérben? 

A támadás mögött a Khaplang-frakciót sejtik, amely a Nagland Nemzeti Szocialista Tanácsának a fegyveres szárnya (NSCN-K), s Mianmarban található meg a központjuk. Azért őket, mert  az év eleje óta nem sikerült megegyezni a több mint egy évtizedes tűzszünet meghosszabbításáról, mivel Narendra Modi miniszterelnök elutasított bármiféle tárgyalást, ami a The Diplomat szerint az indiai kormány egy új külpolitikai doktrínájának a kezdetét jelentheti.  Új-Delhi a után szinte azonnal bejelentette, hogy tudomása van további hasonló akciókról, ezért a „biztonság érdekében” ellentámadást indítanak a fegyveres csoportok ellen és „végleg felszámolják” azokat.

Aggodalmas pillantások 

Ez természetesen nem nagyon tetszik a szomszédos országoknak, főleg Pakisztánnak és Kínának. Peking és Iszlámábád egyaránt figyelmeztette az indiai vezetést, hogy bármilyen provokációra azonnal reagálnak. A pakisztáni kormány “szolidaritásáról biztosította” a szövetségesének tartott Mianmart, miközben a kínai vezetés elutasított mindenfajta vádat azzal kapcsolatban, hogy támogatná az NSCN-K militánsait és kínai fegyverekkel látnák el őket.

Új-Delhinek már régóta komoly vitája van az ország észak-keleti részen tevékenykedő militáns csoportokkal. A kínai, a bangladesi, a butáni és a mianmari határ mentén szinte nem telik el úgy év, hogy ne kerülne sor valamilyen fegyveres összecsapásra, mivel közel harminc fegyveres csoport harcol az autonómiáért, az elszakadásért, vagy egyszerűen csak azért, mert szerintük a Új-Delhi elnyomja őket. Az indiai hadsereg gyakran együttműködik a mianmari haderővel, 1995 és 2006 több közös határ menti akciót hajtottak végre, legtöbbször hírszerzési adatokkal, fényképekkel és kommunikációs eszközökkel segítik az országot.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez