Budapest-Bamako Rally 2013 – Humanitárius program

Magyarország, Budapest – Az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) csapata és Budapest-Bamako Rally szervezői 2008 óta működnek együtt. Az egyesület 2013-ban immár hatodik alkalommal indul a futamon, amely során a mezőny résztvevői áthaladnak Marokkón, Mauritánián, Szenegálon és Bissau-Guineán is.

 

2013-ban az AHU továbbra is a futam humanitárius szakmai partnereként gyűjti, koordinálja és osztja majd szét a felajánlott adományokat. Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is három fő célterület – oktatási, szociális és egészségügyi – intézményeinek ajánlja fel a beérkezett adományokat a négy, a futam helyszínéül szolgáló afrikai országban.

A karitatív programok irányvonalát azok az ENSZ által 2000-ben elfogadott célkitűzések jelentik, amik Millenniumi Fejlesztési Célokként kerültek be a köztudatba. A Millenniumi Nyilatkozatot aláíró 189 ország, közöttük Magyarország, vállalta, hogy lehetőségeikhez mérten 2015-ig közreműködnek többek között abban, hogy közös erővel véget vessenek a súlyos szegénységnek és éhínségnek, mindenki számára biztosítsák az alapfokú oktatást, csökkentsék a gyermekhalandóságot és közösen küzdjenek a HIV/AIDS, a malária és más betegségek ellen.

Ezeknek a célkitűzéseknek alapján a 2013-as Budapest-Bamako Rally karitatív programjának három célcsoportja van:

Egészségügyi intézmények

Afrikában az emberek egészségügyi ellátása rendkívül bizonytalan. Kevés a szakképzett orvos és ápoló, elavultak a rendelkezésre álló műszerek, a kórházak pedig a túlterheltség miatt sok esetben csak a legsürgősebb eseteket fogadják. Ezek a problémák különösen meghatározóak az olyan rendkívül szegény országok esetében, mint Mauritánia vagy Bissau-Guinea. Mauritániában például egy orvosra 7000 beteg jut, ami 22-szerese a magyarországi adatnak.

Ezek ismeretében nem meglepő, hogy ebben a térségben az átlagéletkor mindössze 50 és 60 év között alakul. Nyilvánvaló, hogy a helyzet azonnali beavatkozást tesz szükségessé az említett országokban és ezeknek a lépéseknek a megtételében a nemzetközi közösségnek is részt kell vállalnia. Az ENSZ Millenniumi Nyilatkozata éppen ezt a feladatot fogalmazta meg.

Természetesen a világ országai mellett nagy szerep jut a fejlesztési segélyekkel foglalkozó nem állami szereplőknek és az egyéni adományozóknak is. A 2013-as Budapest-Bamako rally alkalmával ismét lehetőség adódik, hogy a résztvevők szervezetten és közvetlenül a megfelelő helyekre, a leginkább rászoruló egészségügyi intézményekhez juttathassák el felajánlásaikat.

000IMG 3547 2

 

Oktatási Intézmények

Az egészségügyi rendszer problémái mellett nem szabad megfeledkezni az afrikai országok oktatási rendszereit érintő kihívásokról sem. Az anyagi és humán erőforrások hiánya ezen a területen komoly nehézségeket okoz. Kevés a szakképzett oktató és a tanításra alkalmas hely. Az iskolának használt, mindenféle komfortot nélkülöző épületek sok esetben egyáltalán nem alkalmasak sem a tanításra, sem a tanulásra. Nincsenek padok, székek, táblák, de sok esetben áram és ivóvíz sem áll rendelkezésre. A diákok pedig csak nagy nehézségek árán juthatnak tanszerekhez. Egy füzet vagy egy toll igazi kincsnek számít ezeken a helyeken.

Az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Célok második pontjának célja, hogy 2015-re a világon minden iskoláskorú gyermekre ingyenesen jusson alapfokú oktatáshoz! Az aláíró országok támogatásainak köszönhetően a helyzet némileg ugyan javult az ezredforduló óta, de segítségre még mindig nagy szükség van. Afrikai diákok százainak könnyítené meg a tanulmányait, ha iskolai felszerelésekhez jutnának.

Az alábbi linken egy marokkói iskoláról olvashattok, amelynek iskolai padokat, számítógépeket, laptopokat és iskolai felszereléseket gyűjtünk:http://ahu.hu/hireink/846-ujra-uton

 

Szociális Intézmények

A 2013-as Budapest-Bamako rally humanitárius programjának harmadik kiemelt területe a szociális intézmények támogatása. Ezen belül is érdemes kiemelni az ápolást, gondozást nyújtó és a rehabilitációs intézményeket. A térségben jelentős azoknak a gyermekeknek és fiataloknak a száma, akik köszönhetően a közelmúltban lezajlott fegyveres konfliktusoknak köszönhetően elvesztették a családjukat vagy erőszaknak estek áldozatul. Ők árvaházakban vagy más gondozást nyújtó intézményekben kaphatnak, de leginkább csak kaphatnának segítségek. Sajnos ezekből az intézményekből nagyon kevés van és azok is nagyon rosszul felszereltek. Nekik van talán a legnagyobb szükségük a támogatók segítségérére.

 

Amire igazán szükség van…

Számítógép, laptop: akár használt állapotút, de mindenképpen működő gépeket

Iskolai felszerelés: iskolapad, iskolatáska, füzet, toll, ceruza, ceruzahegyező, zsírkréta, színes ceruza, filctoll, papír, olló, cellux

Étel: búzaliszt; kristálycukor; só; konzerv, keksz, tartós és nem folyékony élelmiszer

Ruha: póló, pulóver, nadrág, szoknya, kendő, baseballsapka (fiú, lány és felnőtt méretben) – tisztítva, lehetőség szerint korcsoport szerint zacskózva, csomagolva

Cipő: műanyag papucs, szandál, zárt cipő

Varrógép

Szemüveg: még használható állapotban lévő, mindenféle dioptriájút

Elemlámpa, hordozható rádió

Műanyag edények: tányér, pohár, tál, evőeszköz

Használt, kártyafüggetlen mobiltelefon

FIGYELJ RÁ!

Ha gyógyszert hozol, írd rá angolul vagy franciául, mire használ és, hogy mi az ajánlott napi dózis! Gyógyszeradománynál ne hozz egy évnél rövidebb lejárati idővel rendelkező gyógyszert, mert az egészségügyi szabályzatok szigorúak lehetnek.

Ne feledjétek, a műanyag kanna és pillepalack szinte kincs vízhordáshoz, tároláshoz!

Bővebb információkért keresd Kiss Virágot, +36.20.262.42.44 vagy a kissvirag@ahu.hu elérhetőségeken.

Kérünk, hogy a kisebb méretű adományaitokat (100 kg súly alatt) előzetes egyeztetés után az egyesület irodájába hozzátok:

Afrika Centrum – Afrikai-Magyar Egyesület (1132 Budapest, Visegrádi u. 9.)

A nagyobb adományokat szintén telefonos egyeztetést követően a XV. kerületben található Bamako logisztikai központba várjuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez