Egy helyen a világ összes csodája

2008-ban kapta meg Milánó az idei Expo rendezési jogát. Legutoljára a spanyol Zaragozában volt Európában világkiállítás ugyanabban az évben , így nem is látszik elérhetetlennek az “elvárt” 15-20 millió látogató. A nagyszabású “fesztivál” mottója : Táplálni a világot , energiát adni az életnek.

Míg sok pavilonban nagyon komoly bemutatók vannak , gyakori hogy csak az országukat ill. a rá jellemző ajándéktárgyakat mutatják be a kiállítók.A gazdagabb országok nagy pavilonjaiban a vendégek először egy óriás vászonra vetített filmet , vagy diaporáma show-t láthatnak az adott országról ill. valamilyen a kiállítással kapcsolatos témáról.Utána jön egy kiállítás majd a bolt és az étterem vagy kávézó.Ez utóbbiban ha nem is túl olcsón de valóban autentikus ételeket italokat lehet vásárolni.Nagyon népszerűek a chilei és az argentin pavilon borai de például a türkmenisztáni pavilonban kumiszt (erjesztett kancatejet) lehet kóstolni.A bahreini pavilonban vendéglátóhelyén többek közt sáfrány és datolya fagylalt is szerepel az étlapon.

A világ legtöbb országa részt vesz az Expo-n.Egyik kivétel India , amely – mint Domenico Repaci -tól a sajtóiroda munkatársától megtudtam – egy évek óta megoldatlan diplomáciai viszály miatt maradt el: 2012-ben két olasz katona , akik egy kereskedelmi hajón biztonsági szolgálatot teljesítettek , lelőtt két indiai halászt akiknek a hajóját kalózhajónak nézték.A két olasz katonát letartóztatták és az ügy azóta is megoldatlan.

Építészeti szempontból kiemelkedő a brazil pavilon , ahol egy “fügőszőnyegen” keresztül lehet megközelíteni a kiállítóhelyiségeket.Érdekes a kínai,japán,lengyel,kuvaiti,brit,vietnami,török,japán,nepáli és az Egyesült Arab Emirátusok pavilonja.Ez természetesen egy szubjektív lista és lehet hogy mások a kazah ,türkmenisztáni , német , maláj vagy éppen az észt pavilon formáját kedvelik a legjobban.

A programok közül kiemelkedik a japán paviloné , melynek végigjárása kb. 50 percet vesz igénybe.Filmvetítés és különböző fény és hanginstallációk előzik meg a színvonalas kiállítás meglátogatását.A kazah pavilonban 4 dimenziós (a székek mozognak) filmet vetítenek , máshol gyakoriak a népi zenekarok , énekkarok fellépése.Aki meglátogatja az Expo-t ne hagyja ki az argentin pavilon kora délutáni vagy esti dobshow-ját.Nekem nagyon tetszett az orosz,francia,katari,angolai pavilonok belső tere  a lengyel ,angolai tetőkertje és az Emirátusok pavilonjának pálmafái.Az egyik legszebb az olasz pavilon legfelső szintének tükörtermeinek a látványa.Az ország városairól vetített képek ebben a környezetben lenyűgözőek.

Az egyedi tervezésű országpavilonok mellett tematikák szerint gyűjtötték össze a kisebb költségvetéssel részt vevő országokat a rendezők.Így egy-egy csoportban kaptak bemutatkozási lehetőséget többek közt a kávé , rizs , kakaó , zöldség-gyümölcs és fűszertermelő országok.

A “főúton” az ünnepelt olasz művész , Dante Ferretti installációi különböző boltokat (zöldséges,pék,sajtbolt stb) mutat be nagyon élethű és látványos műanyag “árukkal”.Szintén Ferretti készítette a főbejáratnál látható nagyméretű – Arcimboldo alkotásaira “hasonlító” szobrokat.Egyes pavilonok előtt illetve a kiállítóterekben is vannak műalkotások – például a cseh pavilon előtti madár-autó , a szlovák pavilon “összefirkált” kirakati babái vagy a francia pavilon előtti nagyméretű zöldségszobrok.Több fotókiállítás is látható az egyik a Magnum képügynökség fotósának Alex Webb-nek Indiában készült fotóiból mutat be jó néhányat.

Az Expo egyik “jelképe” az olasz pavilon közelében felállított “Élet fája”.A 35 méter magas,este kivilágított alkotáshoz az ihletet a dél-olasz Otranto székesegyházának 12.századi padlómozaikján látható életfa adta.

.Az október 31-ig nyitva tartó kiállításon főleg hétvégén vannak nagyon sokan de a legnépszerűbb pavilonok (pl. japán,kazah) előtt minden nap hosszú sorok állnak.

A következő Expo a kazahsztáni fővárosban Astanában lesz 2017-ben , 2020-ban Dubai rendezi a találkozót.

a magyar és az angol pavilon az Élet fája az Emírségek pavilonja bahreini pavilon Cseh pavilon Dante Ferretti  installációi Dante Ferretti installációi Dante Ferretti szobra DSCF0001 DSCF0011 DSCF0035 DSCF0040 DSCF0061 DSCF0069 DSCF0074 DSCF0075 DSCF0119 DSCF0132 DSCF0172 DSCF0194 DSCF0197 DSCF0236 DSCF0251 DSCF0794Türkmenisztán pavilonjának a tetején áll ez a jurta DSCF0814 DSCF0833 DSCF0835 DSCF0836 DSCF0837 DSCF0838 DSCF0845 DSCF0846 DSCF0864 DSCF0892 DSCF0923 DSCF0928 DSCF0933 japán pavilon katari pavilon kínai pavilon lengyel  pavilon lengyel pavilon mexikói pavilon Nepál pavilonja olasz pavilon orosz pavilon szlovák pavilon török  pavilon

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez