Holokauszt emlékműből menekülttábor

Az egyiknek tragédia, a másiknak megváltás. Alig hetven év alatt változott egy milánói vágány a rettegés helyszínéből, meghitt, csendes átmeneti szállássá.

Szörnyű emlékeket ébreszt a Milánói Központi pályaudvar 21-es vágánya. Itt terelték fel az olasz zsidókat a koncentrációs táborokba tartó tehervagonokba a II. világháborúban. Hosszú ideig, egészen az 1990-es évek elejéig nem foglalkoztak a helyszín jelentőségével. Végül 2013-ban nyilvánították Holokauszt emlékhellyé. Nemrégiben egész más szerepet kapott a milánói 21-es vágány.

Európa jelenlegi egyik legnagyobb problémája, a menekült áradat különösen nagymértékben érinti Olaszországot. Csak az idén már több mint 55.000 illegális bevándorló érkezett Afrikából és Szíriából. A menekülttáborok telítettsége miatt sokuknak egyáltalán nincs hol nyugovóra térni, mielőtt folytatnák útjukat Nyugat-Európába.

Miközben az Európai Unió és az olasz kormány közösen próbál valamiféle hosszabb távú megoldást találni a menekülteknek, néhányan az állomáson húzzák meg magukat. Ma már több mint 30 embernek nyújt viszonylag normálisabb körülményeket a 21-es vágány – számolt be a Times of Israel hírportál.

A főleg eritreai menekülteknek zsidó, keresztény és iszlám szervezetek segítenek. Eddig két, ágyakkal teli helyiséget különítettek el a nőknek és a gyerekeknek, illetve a férfiaknak. Érdekes helyzet alakult, miközben a szükséges dolgokkal látják el a menekülteket. A mostani Ramadán idején egy közeli kóser konyha szállítja az élelmet a muzulmán vallású rászorulóknak.

Ez itt most már normális, meséli egy 32 éves marokkói születésű önkéntes. Az egyik leghíresebb olasz Holokauszt túlélő, Liliana Segre pedig megrendülve emlékeztet, hogy a mostanihoz hasonló közömbösség vezetett a II. világháborús tragédiához. Nem véletlen, hogy a 21-es vágány emlékművénél komoran áll a közöny szó olasz megfelelője: indifferenza.

Kép: A Milánói Holokauszt Emlékhely (Wikipedia)

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez