3 ezer embert végeztek ki az egyéves kalifátusban – gyerekeket is

Az ISIS több mint 3 ezer embert végzett ki Szíriában, köztük több száz civilt, mióta egy évvel ezelőtt létrehozta, pontosabban kikiáltotta “kalifátusát” – közölték megfigyelők.

Összesen 3027 kivégzést dokumentált a legnagyobb szíriai jogvédő szervezet, a The Syrian Observatory for Human Rights tavaly június 29-e óta. Akkor kiáltotta ki önkényesen “kalifátusát” az Iszlám Állam. A  nagy-britanniai székhelyű megfigyelő szervezet, amelynek a szíriai konfliktusban résztvevők mindegyikétől vannak értesülései és adatai, azt állítja: 1787 civil, köztük 74 gyerek is van a kivégzettek között. A polgári áldozatok fele a szunnita saitat törzsből került ki – velük azért végeztek, mert fellázadtak az Iszlám Állam ellen.

A számban benne vannak Kobane minap lemészárolt lakói is. A török határ mentén fekvő várost még januárban vesztették el a kurdok hosszú ostroma után a dzsihadisták, de aztán a múlt héten rövid időre visszafoglalták. Azóta már újból elűzték őket, de mielőtt távoztak, 223 civilt kivégeztek – mondják a megfigyelők.

A listán szereplő 3027 emberből 216 rivális felkelőcsoportok vagy a kurd hadsereg, a Pesmerga harcosa volt, csaknem 900 pedig szíriai kormánykatona. De a saját emberei közül is kivégzett 143-at az ISIS, kémkedésért vagy dezertálási kísérletért. Az egy év alatt az Iszlám Állam legkevesebb 8 ezer fegyveresével végeztek az amerikaiak vezette koalíció légicsapásai.

Az ISIS 2013-ban tűnt fel a polgárháborús Szíriában. Erdetileg az al-Kaida iraki szárnya volt, és megpróbált egyesülni szíriai “testvérszervezetével”, az al Nuszra Fronttal. De miután az utóbbi nem kért belőle, a két csoport egymás riválisa lett, és az Iszlám Állam pontosan egy évvel ezelőtt kikiáltotta “kalifátusát” Irak és Szíria általa megszállt részein, Abu Bakra al Bagdadi, vagyis “Ibrahim kalifa” vezetésével. .

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez