Eltörölték a melegellenes törvényt Mozambikban

Mostantól nem kell attól tartaniuk a melegeknek, hogy börtönbüntetésre vagy kemény fizika munkára ítélik őket azért, mert saját neműkhöz vonzódnak.

Szépen csendben és feltűnés nélkül törölték el azt az 1886-ban meghozott törvényt Mozambikban, amit még a portugál gyarmatosítók vezettek be, bűncselekménynek nyilvánítva a homoszexualitást.

A törvény hatályon kívül helyezéséről egyébként már évek óta szó volt, és a tavaly decemberben megválasztott Armando Guebuza elnök is ígéretet tett arra, hogy eltörli az idejétmúlt jogszabályt, amely jelentősen rontotta az ország besorolását a nemzetközi emberi jogi szervezeteknél.

A hangos ünneplés azonban elmaradt az országban, és a híradások is csak szűkszavúan tettek említést az egyébként történelmi jelentőségű döntésről.

Mozambik egyébként azon kevés országok közé tartozik Afrikában, ahol már régóta megtűrik a melegeket, és nem indítanak ellenük hajtóvadászatot. Nem úgy, mint Szudánban, Nigériában és Mauritániában, ahol halálbüntetés jár a homoszexualitásért.

Derico Tsandzana, Mozambik egyik legnépszerűbb bloggere és aktivistája elmondta, hogy hazájában soha nem volt központi téma a homoszexualitás. „Az emberek elfogadták, de nem beszéltek róla és soha nem folytattak nyilvános vitát a témáról” – közölte a blogger, aki szerint a kormány sokkal inkább a külföldi nyomás miatt döntött a törvény eltörléséről.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez