Így csináljon jó üzletet Afrikában!

Magyarország, Budapest – Az angolai befektetési fórumon Lukács Balázs, az Afrika Holding Zrt. nemzetközi fejlesztési vezérigazgató-helyettese és a BKIK, Afrikai Fejlesztések Szakmai Osztályának elnöke az afrikai piacra készülő cégek számára elérhető állami segítséget és támogatási lehetőséget, illetve az Afrika Holding nyújtotta szolgáltatásokat ismertette.

Örömmel fogadta az elmúlt két év tendenciáját, hogy egyre több konferenciát, üzleti fórumot szerveztek hazánkban az afrikai lehetőségek bemutatására. Ez a tendencia tovább erősödik a gazdasági lehetőségek beszűkülésével!

Afrika a lehetőségek kontinense: a világgazdasági válság, a nyugati piacok és kereskedelmi kapcsolatok beszűkülése miatt egyre többen figyelnek fel Afrikára. A hagyományos európai és tengerentúli szereplők mellett az utóbbi időben a távol-keleti országok is felfedezték a kontinenst. Kína rohamléptekkel bővíti afrikai kapcsolatrendszerét. A befektetési, illetve fejlesztési összegek nagyságát tekintve mindenkit maga mögé utasított a fekete kontinensen. A fokozódó versenyben az Európai Unió befektetésekkel és fejlesztési támogatásokkal próbálja megőrizni befolyását a térségben. A különböző alapok (EDF, DFID, stb.) révén az uniós tagállamok több tíz milliárd eurót költenek az afrikai infrastruktúra kiépítésére, a megújuló energiaforrások kiaknázására, környezetvédelemre, egészségügyre, biztonságpolitikai tanácsadásra, segélyezésre.

De hol vagyunk mi, magyarok, és milyen szerepünk lehet Afrikában? A rövid válasz az, hogy valami nagy és fontos ügy kezdeténél állunk.  A magyar vállalkozások jelenleg elhanyagolható mértékű uniós támogatást érnek el afrikai tevékenységük felfuttatásához, bemutatásához, megismertetéséhez. Az Európai Fejlesztési Alaphoz (EDF) a magyar vállalkozók ismeretek, kapcsolatok, képviseletek híján ma legtöbbször nem férnek hozzá. Pedig Magyarország 2008 óta az Alap egyik befizetője. Így az elnyerhető befektetés-támogató források nagy részét a nyugat-európai cégek viszik el. Ezen a helyzeten kíván változtatni az Afrika Holding. Tervszerűen és hatékonyan.

Az Afrika Holding részvénytársaságot az afrikai piacokra betörni kívánó magyar kis- és középvállalatok generálta igény hívta életre évekkel ezelőtt. A gazdasági válság és a lehetőségek beszűkülése, újabb piacok felfedezésére, nagyobb rizikó vállalására késztette a hazai cégeket. Rizikóval még egy általunk ismert területen is számolni kell, de egy új kontinensen, új államban, ismeretlen területen a kockázat ennek sokszorosa. Ha egyedül vannak a cégek. De ha van egy olyan segítségük, mint az Afrika Holding, a rizikó sokkal kisebb. Az AH a szakértői kézzelfogható, már megtapasztalt, mindig friss információkkal, tudással rendelkeznek és képesek hozzásegíteni a vállalkozókat az induláshoz szükséges kapcsolatokhoz, partnerekhez, jogi paraméterekhez vagy akár pénzügyi forráshoz is. Ha az első benyomásokat, piackutatásokat olyan szakemberek könnyítik meg, ott élnek a célországban vagy élő, befolyásos kapcsolatrendszerrel rendelkeznek és tudják, érzik, mit érdemes tenniük a vállalatoknak és mi az, amit biztosan el kell kerülniük. Afrikában is számolniuk kell a hazánkból jól ismert bürokratikus, korrupt rendszerekkel. A magyar cégeknek nagyon fontos személyekre, cégekre támaszkodniuk, akik eligazodnak ezekben a rendszerekben mielőtt olyan pofont kapnak, hogy elmegy a kedvük a további lépésektől…

A Holding vállalja, hogy megteremti az eddig hiányzó, és az uniós források elérését elősegítő kapcsolatot a vállalkozások és Afrika között. A közös sikerhez már megtette a szükséges lépéseket: folyamatos kapcsolatban áll 35 afrikai ország diplomáciai, kormányzati és szakmai szervezeteivel. Több országban már a pályázatok tervezési szakaszában véleményező, tanácsadói szerepek van. Kölcsönös tájékoztatási megállapodása van EU-s hivatalokkal és bizottsági projekt irodákkal. Együttműködési, kölcsönös segítségnyújtási egyezségeink vannak Afrikában működő segélyszervezetekkel. Nagy hangsúlyt fektet az ügyfele, partnerei teljes körű tájékoztatására és védelmére. Folyamatos jelenléte a térségben hozzásegít a naprakész információkhoz, ami növeli előrejelzési hatékonyságunkat a piac változásaival kapcsolatban.

A kormány szerepvállalása és jelenléte nagyon fontos lenne. Ez elmúlt időszakban az utazó nagykövet kezdeményezései, valamint a kötött segély programok kialakítása javuló tendenciát sugallnak. A keleti nyitás mind a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mind a Gazdaságfejlesztési Operatív Program stratégiáját erőteljesen meghatározza. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program prioritásainak kiemelt célja a vállalkozások üzleti környezetének fejlesztése, a nemzetközi versenyképesség elősegítése.

A mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci megjelenését támogató pályázati felhívások célja, hogy tanácsadói tevékenységeken keresztül segítse hozzá a vállalkozásokat a nemzetközi versenyképessége megteremtéséhez vagy növeléséhez, beleértve a lehetséges piacok felmérésének támogatását, ezzel növelve a magyar vállalkozások bővülését, növekedését, hatékonyságát, versenyképességét. A konstrukció célja, hogy a vállalkozások piaci megjelenéséhez és a piaci versenyben való eredményes részvételhez szükséges információhoz, vállalkozás specifikus üzleti tanácsadáshoz juttassa a vállalkozásokat.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) 2012-es kereskedelemfejlesztési pályázatának célja a magyar termékek és szolgáltatások versenyképességének javítása, elsősorban a kis és közepes méretű vállalkozások külpiaci értékesítését kívánja elősegíteni. A külpiaci tapasztalatokkal rendelkező vállalkozások számára az export további bővítéséhez, exportképességük javításához, az új piacokon való megjelenéshez, valamint a külpiacokon még kezdő, de versenyképes, potenciális exporttermékekkel rendelkező vállalkozásoknak a külpiacra lépéshez egyaránt szükségük van támogatásra.  A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 400 millió forint. Lehetőség van a külföldi kiállításon való részvételre, a külföldi kiállításon információs stand működtetése, illetve a külföldi kiállításon való részvétel támogatása összefogó szervezet segítségével, külpiacon létesítendő iroda, bemutatóterem éves bérleti díja, megfelelőség-tanúsítási eljárás.  A pályázatok részleteiről az érdeklődőket az Afrika Holding munkatársai kimerítően tájékoztatják. 

2aamjol 5

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez