A franciák nem kérnek Assange-ból, nincs menedék

Franciaország nem ad menedéket Julian Assangenak, a Wikileaks alapítójának és figyelmeztette a férfit, hogy egy Összeeurópai elfogatási parancs van érvényben ellene. François Hollande elnök ezzel elutasította a személyesen hozzá intézett kérést.

.

,,Franciaország megkapta Assange úr levelét és a helyzet alapos elemzése, a háttéinformációk figyelembe vétele után úgy döntött, hogy nem tud eleget tenni a kérésének” – mutat rá a levél. Az ausztrál Assange jelenleg Ecuador londoni nagykvetségén tartózkodik és az épületet nem hagyhatja el, ugyanis azonnal letartóztatják.

A 44 éves férfi sok bosszúságot okozott a nyugati országoknak azzal, hogy a nyilvánosság elé tárta rejtett ügyeiket. Olyannyira megorroltak rá, hogy az Egyesült Államokban egyenesen halálbüntetés várna rá hazaárulás vádjával, ha az amerikai hatságoknak lehetősége lenne elfogni őt. 

Mivel az ,,igazság” nyilvánosságra hozatalával nem lehetett vád alá helyezni, Svédország egy szexuális bűntettet vet a szemére, amelyben Assange teljesen ártatlannak vallja magát. Megfigyelők szerint a vád nm áll meg a lábán, de ennek elismerésére egyetlen európai kormány sem merészkedik. 

Assange nyilvánosságra hozott titkos diplomáciai irataiban sulyos vádak fogalmazódnak meg elsősorban az amerikai kormány ,,háborús bűnei” ellen: az iraki és az afganisztáni háború szennyesét tárta a világ elé. Maga Assange úgy véli, hogy ő egy nagyméretű nemzetközi üldözés áldozata és a bűne az, hogy nem tudta elhallgatni a nyugati világ által elkövetett háborús bűnöket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez