Betiltott harci gáz az Iszlám Állam kezében?

Valószínűleg mustárgázt vetett be az Iszlám Állam a kurd erők ellen a héten Irakban – közölte csütörtökön online kiadásában a The Wall Street Journal, amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap szerint ez lehet az első jele annak, hogy a terroristák a betiltott harci gázhoz juthattak, valószínűleg Szíriában.

A szíriai kormány 2013-ban, amikor beleegyezett vegyifegyver-készletének felszámolásába, elismerte, hogy nagy mennyiséggel rendelkezik a hólyaghúzó harci eszközből. A beszerzés forrása ugyanakkor Irak is lehetett.

Az amerikai hírszerző szervek az ügyben vizsgálatot indítottak.

A szíriai kormány 2013-ban azt állította, hogy mustárgázkészleteit a hadserege, illetve nemzetközi ellenőrök megsemmisítették. Az ellenőrök ugyanakkor sohasem tudtak meggyőződni arról, hogy a szíriai kormány földbe ásott gödrökben valóban elégettetett-e több száz tonnányi mustárgázt, ahogyan állította. Az amerikai hírszerzés arra gyanakszik, hogy az Aszad-rezsim hadserege elrejthette vegyifegyver-készleteinek egy részét.

A mustárgáz bevetése szakértők szerint annak lenne a jele, hogy az Iszlám Állam harci képességei aggasztó mértékben növekednek. Amerikai hírszerzők szerint a terrorszervezet korábban klórgázt alkalmazhatott Irakban. A klór nem tiltott vegyszer.

Az Egyesült Államok korábban klórgáztámadásokkal vádolta meg az Aszad-rezsimet, amit Damaszkusz tagadott. Szíriának a mustárgáz mellett olyan ideggázokból is voltak készletei, mint a szarin és a VX.

A VX (V-ágens) a szerves foszforsav-észterek közé tartozó idegméreg, amelyet harcászati céllal fejlesztettek ki az 1950-es években. Jelenleg a legveszélyesebb mesterségesen előállított vegyi harcanyagok egyike. Halálos adagja egy átlagos emberre nézve mindössze 200 µg.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez