13 kísértetjárta hely a Közel-Keleten

A Közel-Keleten sok az elhagyatott, furcsa hely. Soha filmet nem vetített mozi a hegyek közt, titokzatos módon ott maradt repülők a sivatagban, régen bezárt vidámparkok, és más, hátborzongató dolgok.

Odavitték, aztán elfelejtették. Használták, majd továbbálltak. Felépítették, de engedély vagy pénz hiányában soha nem vették birtokba. A Közel-Keleten sok furcsa, elhagyatott hely, bizarr, ottfelejtett tárgy emlékezik a múltra.

mozi1

Az új évezred elején egy bogaras francia üzletember szabadtéri mozit épített Egyiptomban, a Sínai-félsziget déli részén. Valaki azonban megfúrta, hogy áramot is kapjon, így aztán soha egyetlen filmet sem vetítettek itt. Bár ha vetítettek volna is, aligha lett volna kinek. A mozi mindentől távol, nehezen elérhető helyen, a Sharm el Sheik melletti hegyek között állt. Ezért sokáig érintetlen is maradt, kiváncsi fotósok készíthettek róla szürreális képeket, ezt például az észt Kaupo Kikkas kattintotta. De aztán jöttek valakik, és mind a 150 széket összetörték. A fémvázakat elvitték, a fát a homokban hagyták. Mára ez maradt a már soha meg nem nyíló moziból:

mozi2

vidám

Ezt a képet a Hajsza a boldogság után sorozat részeként készítette Muhammad Muheisen. Egykor volt, mára kísértetiessé vált vidámparkokat fényképezett –  ez itt Ciszjordániában áll, Nablusz mellett. Hogy mit keres az óriáskerék mellett a repülő, azt senki sem tudja.

rep

Ennek a gépnek a története viszont nem titok. 1960-ban egy amerikai üzletember  alakíttatta át repülő luxusjachttá 1930-ban épített hidroplánját. Az Akabai öbölnél töltött vele egy éjszakát, amikor felfegyverzett beduin katonák támadták meg. Azt hitték, hogy egy izraeli kommandó ért földet. Így vált az álomút rémálommá, és maradt a roncs a parton.

gép2

Ez meg egy régi szovjet teherszállító az Egyesült Arab Emírségekben, az egykori Umm Al Quwain légibázison. 1999-ben landolt ott, a Centrafrican Airlines-nál jegyezték be, ami a hírhedt fegyverkereskedő, Viktor Bout érdekeltsége volt. Ma madarak fészkelnek benne, és az oldalát szállodák reklámjai borítják.

gép3

A 2. világháborús brit vadászgép az egyiptomi nyugati sivatagban zuhant le több mint 70 évvel ezelőtt. A száraz klíma miatt csodálatosan épen maradt. Egy olajkutató talált rá, de a pilótának semmi nyomát nem lelték. Lehet, hogy megpróbált átkelni a Szaharán.

beton

Ezek a betonlábazatok már jó ideje állnak így Dubajban, és még a világűrből is láthatók. Hídnak tervezték őket a két pálma alakú szigethez, a Dzsebel Alihoz és a Deirához.

kórház

A Szaúd-Arábia fővárosában álló Irak kórház valaha az öbölháború katonáit kezelte, de ma a fiatal rijádi kísértetvadászok terepe. A youtube-on jópár videó van, amin akció közben láthatók – még tüzet is gyújtanak az elhagyott épületben.

amfite

Richard Allenby-Pratt fotós kapta lencsevégre ezt az üres amfiteátrumot Dubaj közelében, a sivatagban. A történetét nem sikerült kiderítenie. A közelben egy lovasközpont működik, lehet, hogy mindössze egyetlen eseményre emelték a hatalmas létesítményt. Dubajban ez sem lenne meglepő.

gázai reptér

A gázai nemzetközi repülőteret 1998-ban adták át, de három év múlva izraeli bombatalálat érte az irányítótornyát és a radart, ezért bezárták. Most csak egy keskeny kifutópálya van Gázában a regionális járatoknak, a Gaza Airstrip. 2010-ben több mint 7 ezer palesztin gyerek pattogtatott az egykori Jasszer Arafat reptér betonján kosárlabdát, hogy bekerüljön a Guinness rekordok könyvébe. Ami tulajdonképpen tök édes, de egy nemzetközi repteret nem egészen erre találtak ki.

star

Egy valós háború után a Csillagok háborúja. Luke Skywalker bolygója, a Tatooine még mindig áll Tunéziában. Az 1977-es filmforgatás sok helyszíne eltűnt már a homok alatt, de ami megmaradt, az még mindig sok rajongót vonz.

palota

Az al Qasimi palotát 22 éve hagyták magára az Egyesült Arab Emírségekben, Ras Al Khaimah-ban, a pletykák szerint természetfölötti jelenségek miatt. Konkrétan azt állítják, hogy kísértetek járják a helyet. Mégis sokan látogatják, lefotózzák a csillagjegyeket mintázó tetőablakokat, az üvegpadlót és a falra vérvörössel festett feliratot: menj el innét! Persze, az is lehet, hogy szellemek helyett pénzügyi csőd űzte el a tulajdonosokat.

falu

Al Jazirat Al Hamra apró tengerparti falu, szintén az Emírségekben. Korallszínű házak állnak benne, teljesen üresen. A faluban egy lélek sem lakik. A 14. századtól volt a Za’ab törzs otthona, ám a letelepedők leszármazottjai Abu Dhabiba költöztek, ahol Zajed sejktől kaptak lakásokat. A kiürült települést most dzsinnek lakják – igaz, állatok, kecskék és macskák formájában.

autó

Adósságba keveredsz Dubajban vagy csekket hamisítasz Abu Dhabiban? Mindkettő bűncselekmény, amiért börtön járhat. Sok parkolóban állnak elhagyatott kocsik. A leghíresebb közülük egy több mint másfél millió dolláros Ferrari, ami egy csalásért elítélt angolé volt.

 

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez