A város, amelyik 53 éve ég, és még 250 évig égni fog

Centraliának hívják, és valaha ezren lakták. Penssylvaniában van, és több mint fél évszázada ég. Nem tudják eloltani.

Megfulladhat, aki az amerikai város területére lép, vagy nyomtalanul elnyelheti a föld. Ilyen figyelmeztető táblák állnak az elhagyatott egykori bányászvárosban az üres utcákon.

ég5

A tüzet azért gyújtották még 1962-ben, hogy eltüntessék a szemétlerakót. Csakhogy alatta egy régi bánya szénnel teli tárnáinak labirintusa volt. És, jóllehet a földfelszínen megfékezték a lángokat, a szén tovább égett a föld mélyében, és átterjedt a városközpont alatti területekre is – írja a Huffington Post.


Centralias Final Days Suit

Rossz döntések sorozata és oda nem figyelés – így jellemzi a Centralia kísértetvárossá válásához vezető okokat David Dekok történész. A tűz olyan nagy területre terjedt ki, annyira pusztító és megállíthatatlan volt, hogy 42 millió dollár átcsoportosításával 1980-ban ki kellett üríteni a várost.

Centralia

Ma Centralia kísérteties utcák hálózata, itt egy léckerítés maradt meg, ott egy függőhinta váza, egy szétesett fotel. És 12 ember, akik nem voltak hajlandók elmenni – írja a Smithonian. Az elmúlt évtizedekben sok helyen megnyílt a föld, időnként kéngázok pufognak ki belőle.  A 61-es úton hatalmas repedések, graffitik, az aszfalt éget. Télen foltokban azonnal elolvad a hó. A szén még 250 évig égni fog a mélyben – mondják a szakemberek.

út

ég3

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez