Vulkánkitörés Japánban – Evakuálták a turistákat

Nem sokkal a kelet-japánban történt nagy esőzésekkel járó katasztrófák után Japánnak újabb természeti katasztrófával kell szembenéznie. Kitört az Aso-hegy vulkánja.

Az Aso hely vulkánja ma reggel 9:43-kor tört ki Japán Kumamoto prefektúrájában. A hamu 2000 méter magasra tört, ami miatt több tucat turistát evakuáltak a környékről – jelentette a Meteorológiai Ügynökség.

A rendőrség és egyéb hatóságok szerint mintegy 100 turistát evakuáltak, akik közel voltak a kráterhez a kitöréskor. A kormány jelentése szerint senki sem sérült meg. Jelenleg minden turistát arra figyelmeztetnek, hogy ne utazzon a környékre. A Meteorológia Ügynökség felemelte a riasztási szintet az 1592 méteres vulkánnál, 2-ről 3-ra, amely megtiltja a belépést a hegy területére. Ekkor már sziklák is hullhatnak a vulkánból. Az azonnali figyelmeztetés segíti a helyi lakosokat és a hegymászókat a vészhelyzetben, hogy gyorsabban elhagyják a területet. A környéket egyébként 4 kilométeres körzetben lezárták, károkról egyelőre nincs jelentés. A közelben tartózkodó közel 100 turistát biztonságban ki tudták vinni a területről. A kb. 20 kilométerre lévő repülőtéren szünetel a légiközlekedés, több járatot töröltek.

Japánban egyébként sok turisták által közkedvelt hegyvidéki táj rejt veszélyeket, mert még ma is vannak aktív vulkánok az ország területén. Az egyik leghíresebb a Kjúsú szigetén található Aso hegy, ami egy népszerű idegenforgalmi célpont. Az 1592 méteres vulkán kitöréséről a helyiek sok fényképet készítettek.

vulkan2

Valójában 5 csúcs együttesen alkotja az Aso vulkánt: Taka, Nakadake, Ebosi, Kidzsima, Neko. A Japán Meteorológiai Ügynökség szerint szeptember 14-én a Nakadake csúcs kezdett kitörni, nem sokkal később pedig a japán twitter felhasználók képekkel mutatták be, mennyi füst és hamu szállt fel a levegőbe.

vulkn4

Az Aso hegy az ASO Kudzsu Nemzeti Park közepén fekszik, ami népszerű a turisták körében.

“Láttam a fehér füstöt felemelkedni reggel, hamarosan pedig sötét lett”– mondta egy munkavállaló egy fogadóban mintegy 7 km-re a krátertől.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez