Egyre több a vulkánsziget Japánban

Mint tudjuk, Japán szigetország, szigetvilága pedig több mint 3000 szigetből áll. Az ország területe egyre növekszik, ugyanis nő az újonnan létrejövő vulkanikus szigetek száma.

A Nisinosima szigetről készült legújabb felvételek alapján a tudósok azt mondják, hogy a Tokiótól úgy 100 kilométerre délre fekvő szigeten percenként 6 vulkánkitörés történik, hatalmas mennyiségű magmát öntve a tengerbe. Vagyis bőven van még vulkanikus aktivitás.

Tavaly novemberben közvetlenül Nisinosima mellett jelent meg egy új kis sziget, miután a megolvadt kőzet lehűlt. Egy új vulkán kezdett kiemelkedni a tengerből, és akkorára nőtt, hogy hamarosan nagyobb szomszédjaival is egyesült. Az új szuper-sziget azóta akkora lett, hogy a japán parti őrség szerint 345 futballpálya el isférne rajta. A 100 méter magas vulkán pedig folyamatosan okádja magából a olvadt kőzetet. 

Nogami Kendzsi, a Tokiói Műszaki Intézet munkatársa, aki segített a parti őrségnek a megfigyelésekben, azt mondja, hogy a vulkáni tevékenységek folytatódni fognak a következő időszakban.

A vulkánokból egy perc alatt több magmakitörést lehet megfigyelni. A láva folyamatosan új területeket és kürtőket hoz létre. Ezért úgy gondolom, a kitörések folytatódnak.”

A parti őrség arra kérte a hajósokat, hogy kerüljék jól el a szigetvilág ezen részét.

Japán egyébként az úgynevezett Csendes-óceáni tűzgyűrűn ül, ahol gyakoriak a vulkánkitörések. Tudósok a mai napig tartanak attól, hogy az ország szimbólumává vált Fudzsi hamarosan újra ki fog törni, óriási pusztítást okozva.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez