Szenátusi számítógépeket figyelt meg a CIA

Hónapokon át tagadta az amerikai hírszerzés vezetője, hogy a szervezet kémkedett volna szenátusi tisztségviselők után, de most kénytelen volt bocsánatot kérni.

A központi hírszerzési ügynökség (CIA) belső ellenőre egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésben közölte, hogy a szervezet – amelynek szabályzata tiltja, hogy belföldön dolgozzon – megfigyelte a szenátus hírszerző bizottságának dolgozó emberek számítógépeit – jelentette az amerikai sajtó. A kémszervezet azoknak a szenátusi tisztségviselőknek a gépeit figyelte, akik a CIA kemény vallatási módszereiről készített jelentésen dolgoztak.
A CIA belső ellenőre által készített jelentés szerint az ügynökség tíz alkalmazottja, köztük két ügyvéd és három számítógépszakértő átkutatta a hírszerző bizottságnak dolgozó emberek e-mailjeit és számítógépeken tárolt dokumentumait. A kémkedés olyan számítógépeken hajtották végre, amelyet a bizottság emberei a vallatási módszerekkel kapcsolatos CIA-dokumentumokat vizsgálták, egy zárt CIA-s rendszeren keresztül. A két fél közötti megállapodás értelmében a hírszerzésnek nem lett volna hozzáférése a szenátusi dolgozók által használt gépekhez.
John Brennan CIA-igazgató bocsánatot kért hírszerző bizottság tagjaitól a kémkedés miatt, és a szervezet elismerte a megfigyelést. Brennan egészen eddig vehemensen tagadta, hogy a CIA megfigyelte volta a szenátusi dolgozókat, miután a hírszerző bizottság elnöke, a demokrata Diannne Feinstein szenátor márciusban kemény hangú kirohanásban vádolta meg a CIA-t azzal, hogy szenátusi dolgozók számítógépeit figyelik.
A CIA polgári felügyeletét ellátó hírszerző bizottság még 2009-ben kezdett vizsgálatba a még George W Bush elnöksége alatt bevezetett “kemény vallatási módszerek”, azaz kínzások alkalmazásával kapcsolatban. A jelentést pár héten belül hozzák nyilvánosságra, és a várakozások szerint az nagyon kritikus lesz az ügynökséggel szemben. A sajtóban eddig megjelent hírek szerint a jelentésben az áll majd, hogy a CIA jelentősen eltúlozta a kínzásos kihallgatási módszerek hatékonyságát, és többször is félrevezette azokkal kapcsolatban a kongresszus és kormány tagjait

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez