Nehogy összetűzzenek a tengeren – egyeztetett az USA és Kína

A párbeszéd folytatásáról és a tengeri összetűzések elkerülését szolgáló előírások betartásáról állapodott meg csütörtökön az amerikai és a kínai haditengerészet műveleti parancsnoka, nem sokkal azt követően, hogy a Pentagon hadihajót vezényelt az egyik kínai mesterséges sziget közelébe a Dél-kínai-tengeren.

A John Richardson amerikai és a Vu Seng-li kínai tengernagy által lefolytatott, több mint egy órán át tartó videokonferencián arról is megállapodás született, hogy a két ország hadihajóinak kölcsönös kikötő-látogatásait és az amerikai haditengerészet két magas rangú csendes-óceáni parancsnokának kínai vizitjét az eredeti terveknek megfelelően megtartják az elkövetkező két hónapban.

Egy irányítható rakétákat hordozó amerikai romboló kedden 12 tengeri mérföldnél közelebb manőverezett az egyik kínai felügyelet alatt lévő, mesterségesen szigetté alakított zátony közelében a vitatott hovatartozású Spratley-szigeteknél. Az amerikai haditengerészet szóvivője a kínai területi igényekkel szembeni eddigi leghatározottabb kihívást  úgy jellemezte, hogy az a törvényes tenger- és a légtérhasználatra vonatkozó, minden ország számára a nemzetközi jog által szavatolt jogot és szabadságot volt hivatott megvédelmezni.

A kínai védelmi minisztérium egy korábbi közleménye szerint Vu azt az álláspontot képviselte, hogy az amerikai hadihajó engedély nélkül hatolt be a Dél-kínai-tengerre. A pekingi diplomáciai tárca provokációnak minősítette a “területsértést”.

Árnyékot vethet Pekingnek a Dél-kínai-tengerre vonatkozó álláspontjára, hogy egy hágai választott döntőbíróság csütörtökön illetékesnek minősítette magát arra, hogy mérlegelje a Fülöp-szigetek Kínával szembeni területi igényeit. A testület illetékességét a kelet-ázsiai nagyhatalom nem ismeri el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez