Titokzatos nyomok a Nagy Piramisban

Most készült el a piramisok hőkamerás vizsgálata, a Hufu fáraó által építtetett Nagy Piramisban pedig olyat találtak a régészek, amit egyelőre nem tudnak megmagyarázni.

A Scan Pyramids – szklenneljük a piramisokat – projekt októberben kezdődött, és célja, hogy hőkamerával derítsék fel, mi van a látszólag tömör kőgúlák belsejében. Az eddig is tudott volt, hogy a piramisok – az Óbirodalmi királyok sírhelyei – belül itt-ott üregesek, sírkamrák, folyosók vannak bennük. Most azt találták, hogy az i.e. XXVI. században épült Nagy Piramisban, amely Hufu fáraó nyughelyének készült, valami “nincs rendjén”. A föld szintjén egyes – egyenkét kéttonnás – kőtömbök sokkal melegebbek voltak, mint a környezetük.

Mamduh el-Damati,  a régészteti emlékek felügyeletét ellátó miniszter, aki az egyiptomi, francia, kanadai és japán kutatókból összeálló csapatot is irányítja, egyelőre semmiféle részletet nem árul el, csak annyit mondott, az ilyen “hőnaomáliák” például belső légáramlatokra, eddig rejtett kamrákra engedhetnek következtetni.

A Nagy Piramis – eddig feltárt – járatait korábban kirabolták, így ott túl sok érdekeset a régészek nem találtak, egy újabb, eddig feltáratlan kamra azonban sok érdekességet rejthet. A kutatás, amely az esetleges titkos kamrákat feltárja, a jövő év elején folytatódik.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez