Migráció a tárgyalóasztalon: EU-Afrika csúcs Valettában

Megkezdődött szerda délután a máltai Vallettában az az EU-Afrika csúcstalálkozó, melynek fő témája az Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül Európába érkezők jelentette migrációs nyomás.

A csúcs célja a nyomás csökkentése és az afrikai fejlesztések megerősítése avégett, hogy az afrikai országokban élőknek ne legyen okuk elhagyni hazájukat, béke, biztonság, stabilitás és olyan életkörülmények alakuljanak ki, amelyek nem adnak okot a menekülésre.

Angela Merkel német kancellár megérkezésekor arról beszélt, hogy olyan akciótervről kell megállapodni, amely fellép az illegális migráció ellen, egyúttal több lehetőséget biztosít a legális bevándorlásra és a munkavállalásra Európában. Merkel elmondta, az afrikai vezetők feladata annak biztosítása, hogy az országaikban élő fiatalok lehetőséghez jussanak, ezért fel kell lépniük a korrupció és az átláthatatlanság ellen.

Werner Faymann osztrák kancellárt arról a német döntésről kérdezték az újságírók, hogy Németország ismét alkalmazza a dublini szabályokat a szíriai menedékkérőkkel szemben is, vagyis visszaküldené őket oda, ahol beléptek az unióba. Faymann némileg kitérő választ adott, mert azt mondta: Merkelnek fontos döntést kellett hoznia arról, hogy mit lehet tenni azokkal az ezrekkel, akik Magyarországon és Ausztrián keresztül érkeztek.

“Enni kell nekik adni, orvosi ellátást kell biztosítani és emberségesen kell velük bánni” – mondta a kancellár. Faymann arra is kitért, hogy a csütörtöki informális uniós csúcstalálkozón szót szeretne ejteni arról, hogyan áll a török-görög határ ellenőrzése, illetve az Ankarával a migrációs válságról folytatott tárgyalás.

“Az helyes, ha közösen rendet tudunk teremteni, de nem embertelen módon és nem a menekültek jogainak rovására” – jegyezte meg az osztrák kancellár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez