Ők a San Bernardinó-i mészárlók

Órákkal azután, hogy 14 áldozatot megöltek és 17-et megsebesítettek San Bernardinóban, a hatóságok megerősítették két támadó személyazonosságát. A férfit és a nőt a rendőrökkel vívott tűzpárbajban agyonlőtték.

Az egyikük a 28 éves Syed Farook, helyi lakos, a megye egészségügyi hivatalának alkalmazottja, már 5 éve. A másik a 27 éves Tashfeen Malik, a felesége. Őróla még nem közöltek részleteket. Férje kollégái viszont elmondták a Los Angeles Times-nak, hogy Farook Szaúd-Arábiában járt, onnét hozta a feleségét. A párnak egy kisbabája is van.

A rendőrség még mindig nem ismeri az okokat.

Farook amerikai állampolgár, édesapja a New York Daily News-nak nagyon vallásos muszlimnak írta le. A hatóságok lenyomozták az egyik fegyvert is, amit a lövöldözésben használtak: legálisan tartotta valaki, és nem lopott volt – de a tulajdonos nevét még nem hozták nyilvánosságra.

Farhan Khan, Farook sógora azt mondta a médiának: sokkolta, hogy valaki képes ilyesmire, és el nem tudja mondani, mennyire szomorú a történtek miatt. És fogalma sincs arról, mi lehetett az indíték.

Hussam Ayloush, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok los anglesi Intézetének igazgatója sajtókonferenciát hívott össze, és arról beszélt, hogy a muszlim közösség vállt vállhoz vetve áll a többi amerikaival, elutasít minden ideológiát, amivel megpróbálhatják igazolni ezt a visszataszító erőszakot.

A tegnapi lövöldözés a leghalálosabb volt az Egyesült Államokban a 2012-es newtowni óta: akkor a connenticuti város iskolájában 26 áldozatot lőttek agyon.

A mostani helyszín egy olyan központ volt, ahol fogyatékkal élő felnőtteknek nyújtanak segítséget. De a lövöldözésnek a hatóságok szerint a páciensekhez nem volt köze.

A rendőrparancsnok azt mondja: meggyőződésük, hogy a korábbi hírekkel ellentétben csak két támadó volt. Mindkettőjüket az autójukban lőtték le, amikor lövöldözni kezdtek az őket körülvevő 20 rendőrre. A rendőrök egy füles alapján jutottak el a házhoz a közeli Redlands-ben.

A pár katonai ruhában volt, félautomata fegyverek voltak a kocsijukban.

Az Inland Regional Center-ben, a támadás helyszínén három robbanóeszközt is találtak. Amikor a lövöldözés kitört, éppen egy összejövetel volt, amin Farook is részt vett. Aztán dühösen távozott, és a feleségével együtt tért vissza.

Az FBI kizárta a terrorcselekmény lehetőségét, de még vizsgálódnak.

San Bernardino 200 ezres város 100 kilométerre Los Angelestől. Amikor a támadás után az este leszállt, a BBC tudósítója szerint úgy nézett ki, mint egy háborús övezet: szirénák, helikopterek, lövések hangja töltötte meg a levegőt. A lövöldözés helyszíne előtt, az utcán felállított rögtönzött kórházban látták el a sebesülteket. Aztán hirtelen eltűntek a rendőrök és a mentők: ekkor kapták a fülest, és száguldottak a házhoz, ahol tűzpárbajba keveredtek a támadókkal. A lövöldözésben két rendőr is megsebesült.

A város lakóinak a pánik és káosz napja volt a tegnapi: Amerika legsúlyosabb lövöldözésével szembesültek három év óta.

Ugyanakkor az országban átlagban minden napra jutott egy tömeges lövöldözés az idén

– emlékeztet a BBC. Alig néhány napja a coloradói családtervezési klinikán lőttek agyon három embert.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez