Fél az AIDS-től? – Ezt vegye be

A Truvada látszatra hasonlít a Viagrához, szintén világoskék kis tabletta. De nem jobbá, hanem biztonságosabbá teszi a nemi életet.

Először Dél-Afrikában kerül közforgalomba a HIV-fertőzést megelőző szer. Ennek oka egyértelmű – a fejlett országok között ott a legmagasabb a HIV-fertőzöttek és AIDS -betegek száma. A számok egészen megdöbbentőek, becslések szerint az országban mintegy  5 700 000 HIV-fertőzött  él, ez a felnőtt lakosság 19%-a, így több AIDS-beteg van Dél-Afrikában, mint bármely más országban a világon.  A betegek kevesebb, mint egyharmada kap  kezelést, így a betegség igen gyorsan terjed, és ma már a  vezető haláloknak számít.

Így nem csak kezelésre, hanem megelőzésre is szükség van. Erre fejlesztették ki a két retrovirális készítmény keverékéből álló Truvadát. Linda Gall-Bekker, a Desmond Tutu HIV alapítvány vezetője szerint az ország most prevenciós forradalom előtt áll az új kis kék tablettával, mert ez olyan rétegeknek jelenthet védettséget, amelyek komoly veszélynek vannak kitéve. A  tesztek alapján, ha valaki minden nap rendszeresen szedi a Truvadát, az 90%-os védettséget jelent a HIV fertőzés ellen. (Vagyis szexelhet bárkivel, bárhogyan, nem fertőződik meg.) Végeztek klinikai kísérleteket  olyan meleg férfiak körében is, akik  sűrűn cserélgetik partnereiket, de csak aktus előtt és után vették be a kék tablettát – körükben a védettség 86%-os lett.

Kifejlesztettek egy nők számára készült hüvelygélt is, de Francois Venter, a kísérleteket végző tudományos központ vezetője szerint ezek a próbák nem voltak sikeresek – a dél-afrikai nők  nem használták, vagy nem használták megfelelő rendszerességgel a szert. Meggyőződésük ugyanis, hogy őket nem érinti a  kór.

A dél-afrikai kormány egyelőre nem döntött, de az egészségügyi szakemberek remélik, hogy – legalább is a különösen veszélyeztetett csoportok számára – a készítmény ingyenesen elérhető lesz hamarosan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez