Amiről szinte semmit nem tudunk: Így változott az etióp szépségideál

Ahogy az ázsiai, úgy az afrikai arcok között sem lát gyakorlatlan európai szemünk sok különbséget. Ezen kontinensek szépségideáljainak változásairól szintén keveset tudunk. Némileg változtat a helyzeten rövid divattörténeti videóival az amerikai cut.com. Ezúttal az etióp epizód következik.

A felvételen a kelet-afrikai ország egyik modellje, Feven G utazik a divattörténelemben. Legelső, 1910-es természetes sminkjét és a szorosan a fejére fonott frizurát II. Menelek etióp császár felesége, Taytu Betul ihlette. Kivételes befolyása ellenére (saját zászlóalja volt a nemzeti hadseregben), nem ő volt az egyetlen uralkodó, aki erősen hatott a divatra a múlt század elején.

Hailé Szelasszié császár felesége, Menen Asfaw egyik fényképe alapján készült az 1920-as évek rövid afro frizurája és a még mindig természetes smink. Nem mellesleg ez a császárné is sokat dolgozott az ország fejlődéséért, kiállt a nők jogaiért és támogatta a Vöröskeresztet Etiópiában.

A következő évtized harsány, kibontott loboncát az amerikai pin-up divat ihlette. Az ország történetében nagy fordulatot hozott, amikor az olasz fasiszták elfoglalták 1936-ban. Az 1940-es évek nagy, laza frizurája az ellenállás jelképe lehetett.

A század közepén a nyugati divat Etiópiát is elérte, megjelentek a hangsúlyos sminkek és a nagy ékszerek. Az 1950-es évek példáját az ország első színésznője, Asnaketch Worku után modellezték, akit rajongói Elizabeth Taylorhoz hasonlítottak.

A média hatása fokozatosan erősödött a század második felében. Nagy lökést adott ehhez az 1964-ben indított etióp televízió. Akkoriban itt is óriási divat volt a bubifrizura és az élénk rúzs. Az ország légitársaságának egyik korabeli reklámja alapján pedig az 1970-es évek frufrus kontya készült.

Mint szerte a világon, az 1980-as évek divatja Etiópiában is a tupírozott haj és a harsány smink volt. Ezt az időszakot az első nemzetközi etióp szupermodell, Yeharwerk Gashaw képe alapján jelenítették meg a videóban. A trend a következő évtizedben is tartotta magát, az akkori aranygumis kontyot eredetileg Anna Getaneh modell viselte.

Az ezredfordulón a hajvasalóké lett a főszerep, a vad sminkek is lecsendesedtek, és megjelentek a füstös szemek. Jelenleg ott is a fényesebb rúzs és a lágyan hullámos frizura a divatos.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez