Ahol ilyenkor tilos ünnepelni

Egyre több ázsiai muszlim ország lép fel a Karácsonnyal szemben – hol a “nyugati befolyás”, hol a “bálványimádat” elleni harc jegyében.

A Brunie Szultánságban  vagy két éve vezették be – nagy nehezen, és meglehetős ellenállás közepette – a sariát. De a világ egyik leggazdagadd magánszemélyének sázmító, és az országot telejshatalommal uraló szultán most ennél is többet akar – beitlatotta a karácsonyt, úgy ahogy van. A helyi muszlimok nem énekelhetnek ünnepi dalokat, nem használhatnak keresztény és karácsonyi szimbólumokat, nem állíthatnak karácsonyfát, de még üdvözlőlapokat sem küldhetnek. Aki vét a törvény ellen kisebb „bűncselekmény” esetén csak 20 ezer dolláros pénzbüntetést kap. Azt, aki minden létező karácsonyi szabályt megszeg 5 év börtönbüntetésre is ítélhetik. Az országban élő keresztények – akik a félmilliós lakosság kilenc százalékát teszik ki – privát körben megünnepelhetik a karácsonyt.

A sáriának nem a karácsonnyal van baja: a faállítást és az ajándékozást tartja bálványimádásnak az iszlám törvénykezés. Ezért a döntés miatt több muszlim felháborodott: „Röhejes ez a tilalom. Azt a képet vetíti, mintha az iszlám nem tisztelné más vallások jogát, hogy megünnepeljék a hitüket” – nyilatkozta egy muszlim édesanya az ABC News-nak.

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet is élesen bírálta Bruneit, amiért megtiltotta a karácsony ünneplését a muszlimoknak, ázsiai részlegének igazgatóhelyettese a Twitteren  azt írta. „A karácsony betiltása a muszlimok számára a vallás- és a lelkiismereti szabadság kirívó megsértése, amire nincs magyarázat”  A Twitteren egy mozgalom indult a Bruneiben bevezetett törvény ellen. A felhasználók a #mytreedom és #brunei hashtagekkel tesznek fel képeket a saját karácsonyfájukról, hogy így tiltakozzanak.

De nem Brunie az egyetlen ország, ahol a Karácsony ellen küzdenek a hivatalok. Tádzsikisztánban az oktatási minisztérium betiltotta a karácsonyt az ország iskoláiban. Nem szabad ünnepi ételt felszolgálni, karácsonyi dekorációt használni, de tilos az ajándékozás és az adománygyűjtés is. Ezek a legszigorúbb korlátozások az ünnepléssel kapcsolatban az ország függetlenedése óta, írja a Sky News.

De a karácsonnyal nem először gyűlik meg a tádzsik állam baja: tavaly az oroszoktól átvett mikulásozást tiltották meg. A muszlim többségű országban évek óta a köztéri karácsonyfákat sem engedik elhelyezni. Az egyetlen kivételt a fővárosban, Dusanbéban néhány napra felállított fenyő jelenti.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez