Pénzbírság szülinapra

A barátokkal közösen megenni egy tortát, amin még csak gyertya sincs, nem éppen a szülinap luxuskivitelben kategória a mi fogalmainak szerint. Tádzsikisztánban viszont nagy bűn. Legutóbb több mint 173.000 forintnyi pénzbírságra ítéltek egy ünnepeltet.

Mi magyarok szeretjük megadni a módját, ha ünnepről van szó. Így vannak ezzel Tádzsikisztánban is, ahol viszont sokszor vállalták túl magukat az emberek. Rendszeresen verték magukat hatalmas adósságokba, csakhogy méltó módon üljenek meg például egy lakodalmat, vagy egy halotti tort. A hiteleket viszont hosszú évek múlva is képtelenek voltak visszafizetni.

Ezt elégelte meg 2007-ben Emomali Rahmon elnök, és meghozta az „Ünnepségek rendezéséről” szóló törvényt. A vendégek számát, a menüt, de még a helyszínre érkező autók mennyiségét is szigorúan korlátozta, hogy leszámoljon a végtelen tivornyákkal. A születésnapozást pedig szűk családi körre korlátozta.

Hogy mennyire hatékony a rendelet, arról 2012-ben végzett kutatást a tádzsik kormányzat – számolt be akkor a nem állami news.tj hírportál. Eszerint 2007-ben 1836 dollárt (körülbelül félmillió forint) költöttek egy ünnepségre, öt évvel később már csak 581-et (körülbelül 159.000 forint). Az állami statisztikából az is kiderült, hogy lényegesen kevesebben vettek fel banki hitelt rendezvényszervezésre, és jóval többen költöttek inkább autó- vagy ingatlanvásárlásra.

A siker ellenére a törvény szigora még mindig lesújt, legutóbb egy 25 éves fiatalember esetében. A szintén nem állami toptj.com hírportál mai beszámolója szerint Amirbek Iszajev még a nyár elején ünnepelte születésnapját a barátnőjével. Betérve egy kávézóba, barátaikba botlottak, és közösen elfogyasztottak egy tortát. Az itt készült képeket később posztolta Facebook adatlapján. Hiba volt. Az említett törvény alapján ugyanis most 4.000 szomoni pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

A hatóságot sem a barátok, sem a pincérek vallomása nem hatotta meg. Iszajevé sem: „Nem voltak ajándékok, sem pohárköszöntők, de még a tortán, amit én hoztam, sem voltak sem gyertyák, sem felirat. A 13 ember összesen 540 szomonis (alig 23.000 forint) számlát csinált.” Az egyébként munkanélküli fiatalember fellebbez a döntés ellen.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez