A játékterem az új öregek otthona?

Szemben a gyönyörű fénykorral, a videójáték-termek Japánban egyre inkább az idősek közösségi terévé válnak. A hagyományos elképzelések új értelmet nyernek.

Szakértők szerint a tendencia annak köszönhető, hogy az idős emberek már megunták a hagyományos létesítmények programjait. A shogi, a sakk, az origami helyett új időtöltést keresnek. A 84 éves hölgy, Kazuko Macuo is.

Én általában akkor vagyok ott, amikor nem kell bemennem a kórházba” – mondta Macuo, aki ügyesen játszik a számítógépes játékokkal Fukuoka prefektúra Csikusino városában. „Szeretek nyerni.”

Az idős asszony férjével, fiával, lányával és két unokájával él a szomszédos városban. Régebben szabadidős játékokat játszott, de abbahagyta, amikor a háta megsérült több mint 10 évvel ezelőtt. Új tevékenységet keresett, így talált rá a játéktermek világára. Most autóval ingázik az otthona és a játékterem között. A 40 perces utat heti 4 alkalommal teszi meg. Általában 9 órát el is tölt ott.

Rakuichi Rakuza üzletvezető azt mondja: egyre több idős ember tűnt fel 5 évvel ezelőtt csoportokba verődve az üzletben. Az idősek már a bolt 9 órai nyitása előtt gyülekeznek, és az is gyakori látvány, hogy amíg várakoznak, házi készítésű savanyúságot osztanak meg egymással. Az idős ügyfelek áldást jelentenek ennek az üzletnek, melynek az utóbbi években csökkent a forgalma.

article-0-0F68A39700000578-286_634x466

Az országos statisztikák szerint az árkád játékgépek száma 2014-ben 5400 volt országszerte – ez  jelentős csökkenés az 1986-os csúcshoz képest, ami 26500 darab volt. A játéküzemeltetők mindezért a gyerekek számának csökkenését és a mobiltelefonos játékok számának növekedését teszik felelőssé. A játékipar közben üdvözli az új vendégkört: az időseket. Ma már a játékok megnyerhető díja nemcsak plüssjáték, vagy édesség, de például hozzá lehet jutni mezőgazdasági termékekhez, így édesburgonyához vagy étolajhoz is. A vendégek reakciója biztató, így a játéktermek alkalmazottai különösen ügyelnek arra, hogy kiváló minőségű árut biztosítsanak.

Az egyik legnagyobb játékszoftver-gyártó cég, a Capcom is foglalkozik az idősekkel. Munkatársai rendszeresen látogatják a kórházakat, ahol segítenek a kerekesszék és a játékgépek használatában. A termekben számos ülőhelyet is biztosítanak, hogy csevegni tudjanak a vendégek.

Josiki Morimoto egyetemi professzor szintén pozitívan szemléli a tendenciát.

Ha az idős embereknek lehetőségük van arra, hogy közösséget alkossanak, akkor segíteni kell őket ebben. Így nem fognak elszigetelődni.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez