47 embert végeztek ki ma Szaúd-Arábiában, egy ismert síita papot is

Negyvenhét embert, köztük egy ismert síita papot végeztek ki szombaton Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával – írta közleményében az ország belügyminisztériuma.

A síita Irán korábban arra figyelmeztette Rijádot, hogy “sokba fog kerülni” neki, ha végrehajtja a halálos ítéletet Nimr Baker al-Nimr síita papon.

A szaúdi belügyi tárca szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez. Nemzetközi jogvédő csoportok összesítései szerint a szunnita királyságban tavaly húsz év óta a legtöbb, legalább 157 kivégzést hajtottak végre lefejezéssel.

Iráni és libanoni tiltakozás

Irán és Libanon politikai és síita vallási vezetői is elítélték szombaton Nimr al-Nimr ajatolláh kivégzését. A rijádi bejelentés után szinte azonnal megszólalt Ahmad Hatami ultrakonzervatív iráni ajatolláh, aki szerint Nimr “ártatlan vére foltot ejtett a szaúdi királyi udvar becsületén”, és halála el fogja tüntetni az uralkodó családot a történelem süllyesztőjében.

Elítélte Nimr kivégzését a síita Irán – a szunnita Szaúd-Arábia legfőbb közel-keleti riválisa – külügyminisztériuma is, amely szerint Rijád nagy árat fog fizetni ezért. Azzal vádolták meg Szaúd-Arábiát, hogy támogatja a terroristákat és a szunnita szélsőségeseket, miközben elnyomja és kivégzi bírálóit.

Újabb erőszakhullám tör ki az Arab-félszigeten?

Az egyik legradikálisabb síita hitszónoknak tartott 56 éves Nimrt 2012 júliusában tartóztatták le tömegtüntetésekre és zavargásokra való felbujtás vádjával. Letartóztatásának hírére több tüntetés volt a síiták lakta keleti Katíf régióban, amely korábban  a síiták hátrányos megkülönböztetése elleni tiltakozások központja volt. Az egyik tüntetésen két ember meghalt, húszan pedig megsebesültek. Szaúd-Arábia lakosságának mintegy 15 százaléka síita.

Az ajatolláh a rijádi és a bahreini kormány ádáz bírálója volt. Letartóztatása előtt azt hangoztatta, hogy az emberek nem akarnak olyan vezetőket, akik gyilkolják a tüntetőket, és igazságtalanul bánnak a síitákkal. A per során Nimr nem tagadta a terhére rótt politikai vádakat, de azt hangoztatta, hogy sosem hordott fegyvert, és erőszakra sem buzdított. Nimr lefejezése ismét békétlenséget szíthat Katífban, illetve Bahreinben is, ahol viszonylagos nyugalom van a nagyobb jogokat követelő síita többség négy évvel ezelőtti tüntetései óta. A síita többségű, de szunniták vezette bahreini királyságban erőszakkal leverték a 2011-es síita tüntetéseket. Szaúd-Arábia katonákat küldött a lázongások elfojtására, tartva attól, hogy azok átterjednek területére.

Nemzetközi jogvédő csoportok összesítései szerint a szunnita királyságban tavaly húsz év óta a legtöbb, legalább 157 kivégzést hajtottak végre, többnyire lefejezéssel. Jóval több emberen hajtották végre a halálos ítéletet, mint az előző évben, amikor 90 embert végeztek ki. A halálos ítéleteket általában nyilvánosan, lefejezéssel hajtják végre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez