Lázadás Amerikában – fegyveres milícia foglalt el egy nemzeti parkot

Az oregoni Malheur nemzeti park központjába vonult be mintegy százötven fegyveres – tiltakoztak társaik bebörtönszése ellen. És fegyverbe szólítják az “amerikai hazafiakat”

A fegyveresek katonai kinézetű egyenruhákat hordanak, és katonai fegyverzettel vonultak be. Ugyanakkor nem tartoznak egyetlen szervezett, állami vagy szövetségi, fegyveres alakulathoz sem. Parancsnokuk, Ammon Bundy – akinek két testvére is vele jött – egy Facebook posztban kijelentette, hogy “felszabadítják a zsarnokság alól” a nemzeti park területét – vagyis visszaengedik oda az állattenyésztőket, bányászokat, favágókat. Azzal érvel, hogy valaha ez a terület volt a leggazdagabb a környéken, most pedig – amerikai viszonylatban persze – szegény. Így – szerinte – az egyetlen megoldás, ha kvázi függetlennek nyilvánítsák magukat, nem fizetnek adót, és úgy egyáltalán kivonják magukat szövetségi felügyelet alól.  Állítja, mindenre el vannak szánva, ha kell ölnek, ha kell meg is halnak a “szabadságukért”. Bár eredetileg csak az volt a tervük, hogy két gyújtogatásért bebörtönzött társuk szabadulását követlejék, most már egész Amerikában forradalmat szeretnének csinálni. Fegyverbe szólítván az amerikaiakat azt ígérik, hogy “ez egy olyan remény lehet, amelyik az egész Egyesült Államokat felrázhatja”.

A Bundyk és a szövetségi  közigazgatás vitája nem új keletű – az idősebb Bundy (a testvérek apja) 1998-ban kapott egy végzést a szövetségi füldügyi hivataltól (Bureau of Land Management – BLM), amely szerint az által használt föld jelentős részén elveszti a legeltetési jogot, mert az a sivatagi teknős egyik utolsó ismert élőhelye, és az ő merhái zavarnák a teknősöket. Ő azzal érvelt, hogy a családja a 19. század vége óta ezen a földön él marhatenyésztésből – és ehhez a szövetségieknek semmi köze. Földhasználati díjat sem nagyon akart fizetni az idősebb Bundy. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy 2014-ben már állig felfegyverzett szövetségi ügynökök vették körül Bundy tanyáját, hogy végrehajtsák a BLM döntéseit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez