Európai szárazföldi csapatokat vezényelnek Líbiába

A Daily Mirror értesülései szerint egy hatezer fős kontingens készül az észak-afrikai országba, olasz parancsnokság alatt.

Az egység elsődleges feladata az Iszlám Államhoz tartozó fegyveresek megfékezése lesz, akik már veszélyesen közel kerültek a Szirte és Bengházi közti olajmezőkhöz. Az elmúlt napokban már heves harcok folytak a Szirte közelében fekvő mezőkért. A várost, Kaddhafi ezredes szülőhelyét még a múlt évben szerezte meg az Iszlám Állam, és jelenleg is közel 5000 fegyveresük állomásozik a környéken.

A Daily Mirror brit kormánykörökből származó értesülései szerint az európai kontingens, amelyben az olaszok melett a brit SAS különleges egységei, és franciák is szolgálnának, ennél nagyobb – 6000 fős – lenne. Hozzájuk kapcsolódnának felderítők, hadihajók és harci repülők. A brit bulvárlap szerint egy brit rombolót már Észak-Afrika vizeire vezényeltek, és megerősítik a ciprusi brit támaszpontokon levő légi csapásmérő erőket is, amelyek jelenleg Szíriában és Irakban bombázzák az Iszlám Állam állásait.

Bár a lap nem ír pontos időpontot, de minden valószínűség szerint – formálisan – akkor kezdődik majd a hadművelet, amikor rendben feláll majd a líbiai egységkormány, és az formálisan is segítséget kér az Iszlám Állam ellen. Az ugyanakkor elég bizonytalan, hogy mikor is jut el a líbiai rendezés erre a pontra, bár elméletben erre már csak heteket kellene várni. A két rivális parlament és kormány azonban jó fél éven keresztül alkudozott az ügyön és még az utolsó pillanatban is meglehetős bizonytalanság volt abban, hogy aláírják-e a megegyezést. Ráadásul az iszlamisták által uralt tripoli, és a világiak által irányított tobruki kormány is egyetértett abban, hogy “Líbia problémáit a líbiaiaknak kellene megoldani”.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez