Nagy kárt okozhat az alacsony olajár az oroszoknak

Londoni pénzügyi elemzők szerint a hétfőn ismertetett decemberi gyáripari beszerzésimenedzser-indexekben (BMI) már mutatkoznak az első jelei annak a kárnak, amelyet az olajárak zuhanása okoz az orosz gazdaság aktivitásában.

A Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 51,1 volt, ugyanannyi, mint egy hónappal korábban, vagyis a decemberi BMI térségi átlagban számolva változatlanul az országcsoport feldolgozószektorainak teljesítménybővülését jelzi.

Az orosz BMI-mutató azonban 48,7-re zuhant decemberben a novemberi 50,1-ről, vagyis immár az orosz feldolgozóipar kibocsátásának visszaesésére utal. A Capital Economics londoni elemzőinek hétfői értékelése szerint ez az egyik korai jele annak, hogy az alacsony olajárakat már kezdi megszenvedni az orosz ipar.

A ház közgazdászai egy másik, az olajárak zuhanásának az orosz gazdaságra gyakorolt várható hatásairól nemrég összeállított külön elemzésükben kidolgoztak egy szélsőséges szimulációt, amelyben az átlagos olajár 2016 egészében 25 dollár lenne hordónként. A cég modellszámításai szerint ez 80 milliárd dolláros exportbevétel-kiesést és 3 százalékos GDP-csökkenést okozna az idén az orosz gazdaságban, a hazai össztermék 8 százalékára duzzadó államháztartási hiány mellett.

Ha az olaj világpiaci árfolyama a 35 dollár körüli legutóbbi mélypont közelében marad, az orosz exportbevételek abban az esetben is 55 milliárd dollárral zuhannának a cég 50 dolláros idei olajárfolyam-átlaggal számoló alapeseti előrejelzéséhez képest, az orosz GDP-érték pedig 1,5 százalékkal visszaesne, vagyis az orosz gazdaság a tavalyi recesszió után 2016 egészét is recesszióban töltené.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez