Özönvíz a nyugati parton – két hétig biztosan nem javul a helyzet

Nagyon heves viharok kezdődtek az Egyesült Államok nyugati partvidékén, Kalifornia államban kedden, s várhatóan két hétig pusztítanak majd. A szokatlanul súlyos természeti csapásért az El Nino éghajlati jelenséget teszik felelőssé.

A tengervíz áramlásával összefüggő, ciklikus El Nino általában óriási esőzéseket okoz, a kedden lecsapott viharhullám azonban – a meteorológusok előrejelzései szerint – minden korábbinál erőteljesebb és veszélyesebb lesz.

Los Angeles egyes részein és környékén már kedden este 6-8 centiméternyi csapadék esett. Santa Monicában például négy centiméteres eső mossa a város utcáit, Malibuban pár óra alatt öt centiméternyi eső zúdult az ott lakókra. Az amerikai országos meteorológiai szolgálat szerdára és csütörtökre viharriadót adott ki, egyes országutakat Los Angeles környékén már lezártak a heves esőzés miatt.

Az El Nino időjárási jelenség (meteorológiai szakkifejezéssel: időjárási rendszer) akkor jelentkezik, amikor a Csendes-óceán középső és keleti vidékein az óceán vize felmelegszik, a felhőzet és a viharos széláramlatok a melegedő óceán hatására irányt váltanak.

Decemberben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei arra figyelmeztettek, hogy 2016-ban az El Nino-jelenség nagyon veszélyes viharokat hozhat. A meteorológusok azt prognosztizálják, hogy az elkövetkező napokban Észak-Kaliforniában akár harmincnyolc centiméternyi eső is hullhat, az állam déli vidékein pedig áradásokkal számolnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez