Franciaország elismeri a palesztin államot, ha…

Még egy próbát tesz Párizs az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, azonban ha erőfeszítései újfent eredménytelennek bizonyulnak, akkor nem fog tovább várni, és elismeri az önálló palesztin állam létét – közölte a francia fővárosban Laurent Fabius francia külügyminiszter pénteken, aki beszédében bírálta az izraeli miniszterelnököt is. A végső próbát jelentő többhatalmi konferencia időpontja nyáron lehet.

Az elkövetkező hetekben Franciaország egy nemzetközi konferencia szervezésébe fog a kétállami megoldás megvalósítása céljával – mondta Fabius a Franciaországban akkreditált külföldi diplomaták párizsi összejövetelén. Párizsi diplomáciai források szerint a nyár folyamán rendeznék meg a konferenciát, amelyen a palesztin és az izraeli fél, illetve amerikai és európai partnereik is részt vennének.

A francia külügyi tárca vezetője egyértelművé tette, hogy amennyiben a konferencia kudarcba fullad, Párizs köteles lesz elismerni a palesztin állam létét. Fabius sajnálatosnak mondta azt, hogy Izrael folytatja a palesztin területek gyarmatosítását, és bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, amiért a minap kirohanást intézett az ENSZ-főtitkár ellen.

ENSZ-izraeli szópárbaj

Ban Ki Mun kedden a Biztonsági Tanácsban élesen bírálta, és provokatívnak minősítette Izraelt a megszállt palesztin területeken folytatott telepítési tevékenysége miatt. Ban Ki Mun szerint kétségek merültek fel, hogy az izraeli kormány tényleg elkötelezte-e magát az izraeli-palesztin viszály két, egymás mellett élő állam létére alapozott megoldása mellett.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy jeruzsálemi nyilatkozatban visszautasította a főtitkár szavait, mondván, azok csak “a terrorizmust támogatják”. “A palesztin gyilkosok nem államot akarnak építeni, hanem nyilvánosan kihirdették, hogy le akarnak rombolni egy államot. Az ENSZ hosszú ideje elveszítette a semlegességét és az erkölcsi erejét” – vágott vissza.

Jeruzsálemben a múlt héten jóváhagyták százötven hektárnyi termőföld kisajátítását a ciszjordániai Jerikó mellett, olyan területen, amely a palesztinok szerint a leendő államuknak jár. Előzőleg 2014-ben is állami tulajdonba vettek ilyen nagyságrendű földterületet.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet is kijelentette, hogy Washington erősen ellenzi a telepesítést. “Az izraeli telepek fejlesztését célzó program alapvetően összeegyeztethetetlen a kétállami megoldással, és indokolt kétségeket ébreszt Izrael hosszú távú szándékai iránt” – mondta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez