Véget ért a fegyveres farmerek lázadása

Az amerikai Oregon szövetségi államban megadta magát az a négy felfegyverkezett milicista, akik társaikkal együtt hetekkel ezelőtt elfoglaltak egy szövetségi épületet.

Több hétig tartó huzavona és halálos áldozatot követelő összetűzés után zárult le az akció. A fordulat előzménye, hogy szerdán este a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentette: letartóztatták a 74 éves Cliven Bundyt, azt a nevadai farmert, akinek a fiai kezdeményezték és irányították az épületfoglaló akciót. A Bundy-fivéreket, Ammon és Ryan Bundyt, már január végén letartóztatták, tizenkét másik milicistával együtt. Valamennyiük ellen összeesküvés vádjával indítottak eljárást.

A milicisták január 2-án foglalták el Oregon állam keleti vidékén a szövetségi kormány tulajdonában álló egyik vadvédelmi központot, hogy így hívják fel a figyelmet a szövetségi kormánnyal fennálló – földterületek tulajdonlása körüli – vitára.

Ám a konfliktus jóval korábban, tavaly októberben kezdődött. Akkor egy szövetségi bíró úgy döntött, hogy túl kevés az a kétéves börtönbüntetés, amelyet két oregoni farmerre szabtak ki azért, mert szövetségi tulajdonban lévő földet égettek fel. Emiatt négy évre súlyosbította büntetésük időtartamát. Az ítéletet hallva a Bundy-fivérek – bár ők Nevadában élnek – felháborodtak, és szervezkedni kezdtek, az oregoni farmerek büntetésének enyhítését követelve.

Támogatókat gyűjtöttek több szövetségi államban is, és csoportjukat mindjárt el is látták az Állampolgárok az Alkotmányos Szabadságért névre. Január másodikán pedig felfegyverkezve elfoglalták a vadvédelmi központot. Ekkorra már a két oregoni farmer is elhatárolódott tőlük. Követeléseik is bővültek: tárgyalni akartak arról, hogy a nyugati államokban a szövetségi tulajdonban lévő földekből adjanak át a farmereknek magántulajdonba. A követeléssel ugyan sok farmer rokonszenvezett, de a fegyveres milícia akcióját nem támogatták.

A vita január végén mérgesedett el, amikor letartóztatták a két Bundy-fivért és tizenkét milicistát, s az akció közben a csapat szóvivője meghalt. A rendőrség szerint baleset történt. Négy protestáló azonban még csütörtökön, helyi idő szerint kora délutánig kitartott. Ők már csak azt követelték, hogy menjen el hozzájuk Franklin Graham lelkipásztor – a híres prédikátor, Billy Graham fia -, aki ezt meg is tette. A milicisták ezek után adták meg magukat, igaz, egyikük – egy 27 éves ohiói farmer – még előtte öngyilkossággal fenyegetődzött, és telefonon tartotta a kapcsolatot az FBI helyszínen lévő embereivel. A telefonos egyezkedést végig kihangosították és interneten közvetítették. Az oregoni helyi televízió pedig már azt közvetítette élőben, ahogy a négy milicistát elvezetik.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez