Halló Erdogan, itt Obama!

Az amerikai elnök a Népvédelmi Egységek szíriai kurd milícia észak-szíriai állásainak beszüntetését is kérte Recep Tayyip Erdogan török államfőtől telefonbeszélgetésük során.

Obama elnök közölte török kollégájával, hogy Törökországnak jogában áll megvédenie magát, és az YPG északnyugat-szíriai előrenyomulásai miatti aggodalmának adott hangott. Úgy fogalmazott, hogy a kurd fegyvereseknek nem lenne szabad kihasználniuk az Aleppó tartományban dúló harcokat ahhoz, hogy további területeket vonjanak irányításuk alá – közölte a Fehér Ház.

Ugyanakkor az amerikai elnök megkérte Erdogant arra, hogy Törökország tanúsítson “önmegtartóztatást”, és fejezze be a kurdok ágyúzását az észak-szíriai területeken.

Ankara korábban tudatta: nehezményezi, hogy a Nyugat, kiváltképpen az Egyesült Államok nem minősíti az YPG-t terrorista szervezetnek. A török kormány szerint a Népvédelmi Egységek a nemcsak általa, de Washington és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető, ezért a szíriai kurd milícia is terrorista csoportnak minősül. A helyzetet bonyolítja, hogy Törökország szerint az YPG áll a 28 halálos áldozatot követelő szerdai ankarai robbantásos merénylet hátterében, s emellett azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a szíriai kurdok amerikai fegyvereket használtak polgári lakosok ellen.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy az YPG követte el a szerdai ankarai merényletet, s ugyancsak felszólította Ankarát a tüzérségi támadások beszüntetésére a kurd harcosok ellen. Washington egyik leghatékonyabb szövetségese az Iszlám Állam dzsihadistái ellen Szíriában az YPG.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez