Vesztésre állnak a dzsihadisták

Az Iszlám Állam támadásainak célpontja most Líbia, ám “az Egyesült Államok pillanatig sem fog habozni és cselekszik, ha Líbiában is komoly terrorista fenyegetés jelenik meg”.

Az Iszlám Állam nagy nyomás alatt van, és létszáma is jelentősen csökkent – állítja Brett McGurk, a dzsihadista terrorszervezet elleni globális koalíció amerikai különmegbízottja.

McGurk a Fehér Házban újságírókkal találkozva fejtette ki álláspontját az Iszlám Állam (IÁ) jelenlegi helyzetéről. Tapasztalatai szerint a terrorszervezet ugyan változatlanul igyekszik minél több dzsihadistát toborozni külföldről, ám ezzel együtt is a külföldről származó dzsihadista harcosok létszáma a korábbi harmincötezerről huszonötezerre apadt. Ezt McGurk az amerikaiak vezette erőfeszítéseknek tulajdonította.

A dzsihadista csoporthoz a különmegbízott tájékoztatása szerint százhúsz országból csatlakoztak harcosok, de a szélsőséges csoport egyre nagyobb nyomás alatt van, s legutóbb például arra kényszerült, hogy felére csökkentse a dzsihadisták fizetését. Az Iszlám Állam támadásainak célpontja most Líbia, ám “az Egyesült Államok pillanatig sem fog habozni és cselekszik, ha Líbiában is komoly terrorista fenyegetés jelenik meg” – jelentette ki Brett McGurk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez