Szabadlábra helyezik egy karizmatikus dél-afrikai vezető gyilkosát

Több mint 20 év után szabadulhat a börtönből a Dél-afrikai Kommunista Párt 1993-ban meggyilkolt főtitkárának, Chris Haninak a gyilkosa.

A pretoriai bíróság csütörtökön döntött arról, hogy feltételes szabadlábra helyezik a lengyel származású Janusz Walust, akit annak idején Clive Derby-Lewis, a dél-afrikai apartheid egyik utolsó miniszterelnöke bízott meg azzal, hogy ölje meg Chris Hanit.

Az 1993-ban elkövetett gyilkosság hatalmas felháborodást váltott ki az országban, több városban zavargások is kitörtek, ami majdnem polgárháborúba taszította az országot. Ekkor ugyanis már Nelson Mandela vezetésével előrehaladott tárgyalásokat folytatott az Afrikai Nemzeti Kongresszus, az apartheid kormány vezetőivel a demokratikus átmenetről. Mandelának és társainak köszönhetően azonban sikerült csillapítaniuk a feszültségeket az országban és megakadályozni a vérontás.

Janusz Walust és Clive Derby-Lewist még ugyanebben az évben halára ítélték, de miután 1995-ben eltörölték a halálbüntetést az országban, mindkettőjük ítéletét életfogytiglanra változtatták.

ED_0006977
Janusz Walus

 

A pretoriai bíróság döntése azonban sokakat elkeserített. Köztük Chris Hani özvegyét, aki „szomorú hírként” fogadta férje gyilkosának szabadlábra helyezést.

Egyébként nem ez az első vitatott bírósági döntés Dél-Afrikában, amely egykori apartheid gyilkosok szabadlábra helyezését illeti. Egy éve hasonló feltételekkel engedték szabadlábra Eugene de Kock-ot, aki a rettegett halálosztag vezetője volt. Az ő vezérletével 1980 és 1990 között több tucat fekete politikai aktivistát gyilkoltak meg és kínoztak meg az országba. Őt is több mint 20 év után engedték szabadon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez