Ezeréves fák éghetnek porrá

Az erdőtüzek miatt több száz ikonikus fa került veszélybe Chilében. Próbálják megmenteni őket, öt helikoptert is bevetettek a tűzoltók. Közben az Egyesült Államokban továbbra is árvizek pusztítanak, Spanyolországban pedig már hetek óta tél van, sok helyen szakad a hó.

Óriási lánggal ég az erdő Chilében, az ország középső részén fekvő San Felipében. Egy természetvédelmi területen gyulladt meg a növényzet, még vizsgálják, hogy miért. A környéken több száz ciprusfa van veszélyben, legtöbbjük több mint ezeréves, mondta San Felipe kormányzója.

Már több mint 600 hektárnyi terület égett le. Több tucat tűzoltó oltja megállás nélkül a lángokat, öt helikoptert is bevetettek. A tűz a dombon pusztít, egyelőre sikerült megakadályozni, hogy továbbterjedjen a völgybe, a házak felé, nyilatkozta a helyi tűzoltóparancsnok.

Chilében már kora ősz van, de még mindig nagyon meleg az időjárás, ami nehezíti az oltást. A következő napokra 35 fokos hőséget jósolnak a térségben.

Texas, Arkansas és Louisiana egyes részein másfél nap alatt csaknem annyi eső esett, mint máskor egy hónapban. Számos farmot és lakóházat öntött el a víz. Van, ahol a postaláda is alig látszik ki a víz alól. Legalább négyen meghaltak, sok helyen önkéntesek mentik az állatokat az elárasztott területekről, és több mint háromezer házból költöztették ki a lakókat. Az előrejelzések szerint a következő napokban további csapadék és áradások várhatók.

Csütörtökön Spanyolország harminc tartományában, az ország északi részén és Baleár-szigeteken adtak ki riasztást hóviharok miatt. A meteorológusok szerint Baszkföldön harminc centiméter hó várható. A hókotrók megállás nélkül dolgoznak, a közlekedés sok helyen megbénult. Több baleset is történt az utakon a sűrű havazás és a csúszós utak miatt. Mallorcán is havazott. Az alacsonyabban fekvő területeken mindössze három, a sziget legmagasabb pontján 20 centiméter esett.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez