Autógumikat gyújtogatnak az Uber miatt a taxisok

Több ezer taxisofőr tüntetett kedden az indonéz fővárosban az Uber taxiszolgáltatás megjelenése miatt, ami szerintük igazságtalan versenyt teremtett. Tiltakozásuk káoszt és erőszakot szült.

Az indonéz tévé felvételein a hagyományos utasszállító személyautók és a háromkerekű minitaxik hosszú párhuzamos sorai voltak láthatók a Jakarta központját átszelő gyorsforgalmi úton.

Számos sofőr autógumikat gyújtott fel a sugárúton, és felugrált olyan taxik tetejére, amelyeknek vezetői nem akartak csatlakozni a demonstrációhoz.

A hagyományos taxisokkal szemben az Uber szolgáltatás keretén belül nemcsak négykerekű személyautók vezetői állnak az indonéz fővárosban, hanem motorkerékpárosok is, akiket a Go-Jek nevű mobilapplikáció segítségével lehet hívni. Az utóbbiak felvették a taxisokkal a harcot, és kövekkel, egyéb tárgyakkal dobálták meg őket.

A jakartai taxisoknak ez volt a második jelentős tüntetése márciusban. Szerintük a mobilapplikációkon szerveződő, egy évvel ezelőtt indult szolgáltatás hátrányos versenyhelyzetet teremt számukra, mert kisebb költséggel és kevesebb megkötéssel jár.

A tüntetésen részt vevő sok taxis nem is Jakartában dolgozik, csak azért utazott a fővárosba, hogy támogassa az ottani kollégákat. Több taxis elmondta az AP hírügynökség szerint, hogy jövedelme drasztikusan csökkent az Uber megjelentése óta.

Az amerikai központú Uber ellen már számos országban több alkalommal tüntettek a taxisofőrök. A cég Ázsiában különösen nagy lendülettel próbálja meghódítani a személyszállítási piacot. Az AP szerint a keddi jakartai taxistüntetés vajmi kevés együttérzést váltott ki a lakosokból, akiknek az a célja, hogy minél gyorsabban eljussanak úti céljukhoz.

Kép: youtube.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez