Miniszter lesz a Nobel-békedíjas

A juntától örökölt alkotmány miatt nem lehet Mianmar elnöke a Nobel-békedíjas Ang Szan Szú Csí, de kormányzati szerepet betölthet – „csúcsminiszter” lesz. Ő felel a külügyért, az oktatásért, és kormányfői funkciókat is ellát az ország első demokratikus kormányában.

Szú Csí és pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért elsöprő többséggel nyerték meg a választásokat, a Nobel-békedíjas politikus azért nem tölthette be az elnöki posztot, mert két fia külföldi – brit – állampolgárok. Hozzátartozóinak külföldi állampolgársága azonban nem kizáró ok a kormányzati és közéleti szerepvállalásra, így várható volt, hogy Szú Csí számára találnak egy olyan funkciót a kormányzatban, amely nagyobb teret biztosít. A kormányalakítás most zajlik, március végén-április elején várható az új kabinet hivatalba lépése. A korábban hatalmat gyakorló hadsereg és az új hatalom viszonya azonban továbbra is feszült Mianmarban.

Az államfőt március 15-én választotta meg az új parlament. A három alelnök közül a 70 éves Szú Csí támogatottja, a Nemzeti Demokratikus Liga tagja, U Htin Kyaw lett Mianmar új elnöke az elkövetkező 5 évre.

(Forrás:népszava.hu)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez